Εικοσιτέσσερις ώρες μετά από μια μονομαχία

Άφησαν λίγο να... κατακαθίσει η σκόνη και ξεκίνησαν τον απολογισμό.

Τα επιτελεία των δυο υποψήφιων Αμερικανών προέδρων έκαναν μια πρώτη αποτίμηση της δεύτερης κατά σειρά τηλεμαχίας μεταξύ των δυο υποψηφίων που έγινε το βράδυ της Τρίτης.

Ο αμερικανικός αλλά και διεθνής Τύπος επισημαίνει ότι το δεύτερο ντιμπέιτ συζητήθηκε πολύ περισσότερο από το πρώτο.

Μην έχοντας άλλη επιλογή παρά να ρεφάρει για την απογοητευτική και υποτονική πρώτη του εμφάνιση, ο Ομπάμα πέρασε αμέσως στην επίθεση. Κατηγόρησε τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ότι "δεν λέει την αλήθεια". Και όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ αναφέρθηκε στο "πρόγραμμά του των πέντε σημείων" για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ο Ομπάμα απάντησε ότι το πρόγραμμα Ρόμνεϊ ορίζεται μόνο από ένα σημείο: "τη διασφάλιση ότι οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να έχουν διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού". Δεν δίστασε να διακόψει τον αντίπαλό του αρκετές φορές ή να τού προσάψει ότι είναι ακόμη πιο δεξιός και από τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή Τζορτζ Μπους τον νεότερο στα κοινωνικά θέματα.

Ο Ομπάμα μερικές φορές έκανε το κοινό να χαμογελάσει, αλλά με μεγάλη σοβαρότητα μίλησε για τα φέρετρα που δέχτηκε στις ΗΠΑ μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Βεγγάζης στη Λιβύη.

Οικονομία, δημοσιονομική πολιτική, μετανάστευση, εξωτερική πολιτική. Επί 95 λεπτά, οι δυο αντίπαλοι διαξιφίζονταν.

Και επί 95 λεπτά διαξιφίστηκε με τον αντίπαλό του για όλα τα θέματα, από την ενέργεια, τη δημοσιονομική πολιτική, τις γυναίκες, τη μετανάστευση, την εξωτερική του πολιτική.

Ικανοποίηση και στα δύο επιτελεία

Κι αν μετά το πρώτο ντιμπέιτ, ο Ρόμνεϊ φαινόταν αδιαφιλονίκητος νικητής της μάχης αυτής, στο τέλος της δεύτερης τηλεμαχίας και τα δύο στρατόπεδα διεκδικούσαν τη νίκη.

"Ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να υπεραμυνθεί της αποτυχημένης πολιτικής του", δήλωσε ένας από τους βασικούς συμβούλους του Ρόμνεϊ, ο Εντ Γκιλέσπι από την αίθουσα όπου βρίσκονταν δημοσιογράφοι και τα επιτελεία των δύο προεδρικών υποψηφίων, μετά την τηλεμαχία.

Ο Ρόμνεϊ "αποκαλύφθηκε" απέναντι σε έναν πρόεδρο που παρουσίασε "ένα σχέδιο που μπορούν να καταλάβουν όλοι οι ψηφοφόροι", είπε με τη σειρά του ο Ντέιβιντ Αξελροντ, από τους βασικούς συμβούλους του Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έμεινε αρκετή ώρα στην αίθουσα του ντιμπέιτ, άνετος, πολύ χαμογελαστός, συζητούσε με τον κόσμο και υπέγραφε το πρόγραμμα της βραδιάς για όσους του το ζητούσαν.