Δικαίωση των καπνιστών της Νέας Υόρκης

Οι ΗΠΑ είναι τόσο αυστηρές με την αντικαπνιστική νομοθεσία που δεν περιορίζονται στις απαγορεύσεις του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, εστιατόρια και ιδρύματα.  

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγόρευσε το κάπνισμα στα 179 πάρκα της Πολιτείας —επτά από αυτά βρίσκονται στην πόλη της Νέας Υόρκης— τις παραλίες, του υπαίθριους χώρους για πικνίκ και κάμπινγκ και τα ιστορικά αξιοθέατα.

Καθώς το κάπνισμα αποτελεί ελεύθερη επιλογή του ενήλικου πολίτη, η απαγόρευση αυτή της πολιτείας ουσιαστικά απέκλειε τους καπνιστές από κάθε υπαίθριο χώρο. Έτσι, μια ομάδα καπνιστών κατέφυγε στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας το δικαίωμα να ανάβει το τσιγάρο της ελεύθερα σε ανοικτούς χώρους. 

Το δικαστήριο δικαίωσε σήμερα την οργάνωση Clash (Πολίτες κατά της παρενόχλησης των καπνιστών), κρίνοντας ότι η υπηρεσία διαχείρισης των πάρκων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης "υπερέβη τις δικαιοδοσίες της" όταν απαγόρευσε το κάπνισμα σε πάρκα και παραλίες.

Ο δικαστής Τζορτζ Σιρέζια, στον οποίο προσέφυγε η ομάδα καπνιστών, έκρινε ότι η υπηρεσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της  γιατί τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να λάβει μόνο ο νομοθέτης. "Η απόφαση είναι άκυρη γιατί παραβιάζει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών", ανέφερε στο σκεπτικό του ο δικαστής, διατάσσοντας να μπει τέλος στην απαγόρευση.

Από την πλευρά τους, οι Clash χαιρέτισαν αυτή τη "νίκη" απέναντι σε ένα "γραφειοκρατικό και αντισυνταγματικό διάταγμα", υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι νομοθετικοί φορείς της Πολιτείας απορρίπτουν αυτό το μέτρο εδώ και μια δεκαετία.

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγορεύεται το κάπνισμα στα μπαρ, τα εστιατόρια και τους χώρους εργασίας. Στην πόλη της Νέας Υόρκης απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα στις δημοτικές παραλίες, στις πλατείες, στα πάρκα και τις πισίνες από το 2011.