Ο Τραμπ κλείδωσε έξω από τις ΗΠΑ τους μουσουλμάνους, ακόμη και τους τουρίστες

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε το στυλό και υπέγραψε: όλοι οι μουσουλμάνοι, ακόμη και τουρίστες κλειδώνονται έξω από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον για ένα ορισμένο διάστημα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο μπαίνουν εξαιρετικά αυστηροί έλεγχοι στην είσοδο ξένων, κατά βάση μουσουλμάνων, στη χώρα. Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να προληφθεί η είσοδος ξένων «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών» στη χώρα στις ΗΠΑ.

«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», ήταν η δήλωση του Τραμπ μόλις έβαλε την υπογραφή στο αμφιλεγόμενο διάταγμα. Η υπογραφή του διατάγματος έγινε κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.  «Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», πρόσθεσε.

Με το νέο διάταγμα του Τραμπ, τίθεται σε πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ, ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Με το διάταγμα απαγορεύεται οριστικά η εγκατάσταση προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία, με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς. Εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα τους και εξ αυτών 18.000 έχουν μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ μετά το 2011.

Επιπλέον, παγώνει για τουλάχιστον 3 μήνες η εισδοχή στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Το πάγωμα αφορά ακόμη και απλούς επισκέπτες.

Τέλος στο φιλόδοξο πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το διάταγμα αναστέλει το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων, ένα από τα πιο φιλόδοξα στον κόσμο για τη μετεγκατάσταση θυμάτων ένοπλων συρράξεων. Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο δημιουργήθηκε με νόμο που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο το 1980, επέτρεψε την υποδοχή στις ΗΠΑ περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.

Το 2015 οι αμερικανικές αρχές μετεγκατέστησαν στο έδαφός τους το 64% του συνόλου των προσφύγων που πρότεινε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε κάθε κυβέρνηση.

Το οικονομικό έτος 2016 (1η Οκτωβρίου 2015-30ή Σεπτεμβρίου 2016) οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχθηκαν στο έδαφός τους 84.994 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 10.000 και πλέον Σύρων.

Η κυβέρνηση του Τραμπ επιδιώκει να μην υποδεχθεί φέτος «πάνω από 50.000» πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υπερηφανευόταν πως διέθετε ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα διαλογής και υποδοχής προσφύγων στον πλανήτη, για να εξασφαλίζεται πως κανένας «τρομοκράτης» δεν θα κατάφερνε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας πήγαιναν τακτικά στη Μέση Ανατολή κι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους υποψήφιους προς μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε εξάλλου εξονυχιστικούς ελέγχους.

Η μόνη φορά που είχε παγώσει στο παρελθόν το πρόγραμμα αυτό ήταν αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ενισχύει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ ο Τραμπ

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο διακήρυξε πως θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την «κατάρτιση ενός σχεδίου για (να αποκτήσουν) νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, νέους πόρους και νέα εργαλεία οι άνδρες και οι γυναίκες μας στο στράτευμα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...