Κλείνει μετά από 146 χρόνια το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου

Όταν πρωτοάνοιξε το 1871, το τσίρκο Barnum ήταν διάσημο για τα «αξιοπερίεργα» που παρουσίαζε.

Μετά από 146 χρόνια λειτουργίας και παραστάσεων, το θρυλικό τσίρκο Barnum, ανακοίνωσε πως ξεκινάει την τελευταία του περιοδεία στις ΗΠΑ πριν δώσει την τελευταία παράστασή του στις 21 Μαΐου στο Γιούνιοντεϊλ, κοντά στη Νέα Υόρκη.

Το τσίρκο Barnum, το οποίο ονομάζεται επισήμως Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus, δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το 1871 και για καιρό παρουσιαζόταν από τον ιδιοκτήτη του - τουν Π. Τ. Μπάρναμ, ο επονομαζόμενος και «πρίγκιπας των τσαρλατάνων» - ως «το μεγαλύτερο θέαμα στον κόσμο». Μάλιστα ήταν διάσημο όχι μόνο για τις παραστάσεις του, αλλά και για τα «αξιοπερίεργα» που παρουσίαζε όπως γίγαντες της Ισλανδίας, γυναίκες της Παταγονίας, νάνους, φίδια της θάλασσας. Παρουσίαζε μάλιστα μια «σειρήνα των Φίτζι», που ήταν στην πραγματικότητα ένας κορμός πιθήκου που είχε συρραφεί με μια ουρά ψαριού.

Αφίσα του τσίρκου το 1899- Επάνω δεξιά οι αδερφοί Ringling

Μέχρι σήμερα, το Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus παραμένει το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου. Όμως εξήγησε ότι δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει οικονομικά,επειδή έχουν αυξηθεί τα κόστη και έχουν μειωθεί οι πωλήσεις εισιτηρίων, κυρίως μετά το 2015 που υποχρεώθηκε από τους υπερασπιστές των ζώων να αποσύρει τους ελέφαντες βασικό νούμερο των παραστάσεών του.