Πέθανε ο Cooley που έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς

Από τα μυθικά ονόματα στο χώρο της καρδιοχειρουργικής

Έφυγε από τη ζωή στις 18 Νοεμβρίου ένας από τους σπουδαιότερους καρδιοχειρουργούς του 20 αιώνα ο Denton Cooley, σε ηλικία 96 ετών.

Στις 3 Μαΐου 1968, ο Κούλεϊ πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, με δότη μια 15χρονη αυτόχειρα και λήπτη έναν άνδρα 47 ετών, ο οποίος έζησε για άλλες 204 ημέρες με τη μεταμοσχευμένη καρδιά. Στις 4 Απριλίου 1969, ο Κούλεϊ εμφύτευσε σε ασθενή τεχνητή καρδιάκαι έπειτα από 65 ώρες μεταμόσχευσε ανθρώπινη. Ωστόσο, ο ασθενής πέθανε έπειτα από μία ημέρα.

Το 1972 ίδρυσε την Cardiovascular Surgical Foundation, Ίδρυμα για την εκπαίδευση νέων χειρουργών από τον ίδιο.

Ο Cooley -μαζί με τον εξίσου σπουδαίο συνάδελφό και μέντορά του Michael DeBakey ήταν από τους πρωτοπόρους της καρδιοχειρουργικής.

Επινόησε τεχνικές αφαιρέσεων ανευρυσμάτων της αορτής ήδη από την δεκαετία του 1950 και κατά την δεκαετία του 60 ανέπτυξε και εξέλιξε πλήθος καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων ενώ είχε συμμετοχή στην σχεδίαση, εξέλιξη και εμφύτευση των πρώτων καρδιακών βαλβίδων. Στις 3 Μαΐου 1968, πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες,ενώ στις 4 Απριλίου 1969, εμφύτευσε σε ασθενή την πρώτη τεχνητή καρδιά και έπειτα από 65 ώρες μεταμόσχευσε ανθρώπινη. 

Από τα μυθικά ονόματα στο χώρο της καρδιοχειρουργικής.