Δύσκολο ντιμπέιτ για τον Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις για σεξιστικά σχόλια

Με ιδιαίτερα μειονεκτική θέση εκκίνησης (τουλάχιστον) θα μπει ο Ντόναλντ Τραμπ στο αποψινό ντιμπέιτ με τη συνυποψήφια του για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αφού οι αποκαλύψεις για τα σεξιστικά του σχόλια σε βάρος γυναικών έχουν προκαλέσει τη μήνιν των Αμερικανών., στην τελευταία πράξη ενός καταστροφικού για εκείνον Σαββατοκύριακου.

Στις 21.00 (05.00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιν Λιούις, στο Μισούρι, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κι η υποψήφια των Δημοκρατικών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώπιον δύο συντονιστών και μίας επιτροπής από αναποφάσιστους ψηφοφόρους, η οποία θα μεταδοθεί απ’ ευθείας απ’ όλα τα μεγάλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Τραμπ μετά την τροπή που πήραν τελευταία τα πράγματα, με την αποκάλυψη ενός βίντεο με σεξιστικές κι υποτιμητικές για τις γυναίκες δηλώσεις, είναι αναγκασμένος να διαχειρισθεί την κρίση. Αντιθέτως η Κλίντον θα πρέπει απλώς να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της.

Συνεπώς, η αποψινή αναμέτρηση αναμένεται να είναι πολύ περισσότερο θυελλώδης από την πρώτη, καθώς όλοι αναμένουν ποια πρόκειται να είναι η στρατηγική που θα επιλέξει ο Τραμπ, ώστε να ξανακατορθώσει να αναστρέψει το κατρακύλισμά του και την απομόνωσή του από πολλούς κύκλους.

Οι αποκαλύψεις για τον Τραμπ του έχουν στοιχίσει όχι μόνον ψηφοφόρους αλλά και το ίδιο του το κόμμα παίρνει αποστάσεις από αυτόν. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που επίσης είχε διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, απέσυρε επισήμως την στήριξη του χθες στον Ντόναλντ Τραμπ. "Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα που έληξε με την αποκάλυψη των εκφράσεων του, εξευτελιστικών για τις γυναίκες και τους κομπασμούς του για άσκηση σεξουαλικής βίας, καθιστά αδύνατο να συνεχίσω να υποστηρίζω, ακόμη και υπό προϋποθέσεις, την υποψηφιότητα του", τόνισε ο Μακέιν με ανακοίνωση του.

Εκτός από τον Μακκέιν έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ, ο Μιτ Ρόμνεϊ, επίσης πρώην υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ακόμη και η πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράιτ.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Τραμπ προσανατολίζεται να δείξει συντριβή και μετάνοια—επαναλαμβάνοντας πόσο έχει αλλάξει από τότε και ζητώντας συγγνώμη—και παράλληλα ν’ αντεπιτεθεί στην Κλίντον, στοχεύοντας τον σύζυγό της και τη φήμη του για τις ερωτικές του περιπέτειες.

Χθες μάλιστα, ο Τραμπ ξανα-ανέβασε στο Twitter το μήνυμα μίας γυναίκας που είχε βοηθήσει το 1999 κι η οποία το 1978 είχε βιασθεί –σύμφωνα με δηλώσεις της- από τον Μπιλ Κλίντον.

Επίσης αναμένεται να διακηρύξει τη βούλησή του να φθάσει έως το τέλος, στο όνομα της δέσμευσής του απέναντι στους ψηφοφόρους και παρά τις εκκλήσεις Ρεπουμπλικανών βουλευτών να αποσυρθεί.

Μπόνους στη δημόσια εικόνα του Τραμπ έδωσε η σύζυγός του Μελάνια ζήτησε από τους Αμερικανούς να συγχωρέσουν τον Τραμπ για τις δηλώσεις του, που κατ’ αυτήν δεν αντανακλούν στο παραμικρό τον πραγματικό του χαρακτήρα.