“Η εγκυμοσύνη του… αδελφού μου”

Η μαρτυρία μιας δημοσιογράφου για τη μητρότητα του μικρότερου αδελφού της

"Ο αδελφός μου ο Evan γεννήθηκε κορίτσι. Αποκαλύφθηκε ως τρανσέξουαλ πριν από 16 χρόνια, αλλά ποτέ δεν έπαψε να επιθυμεί να κάνει ένα παιδί. Αυτή την άνοιξη, γέννησε το πρώτο του παιδί.

Όταν του τηλεφώνησε η γιατρός, βρισκόταν στο γραφείο του στη Cambridge της Μασαχουσέτης - ήταν νευρικός και είτε η ζαλάδα οφειλόταν στις ναυτίες ή στην αδρεναλίνη. Ο Evan είναι 35 ετών, μετρίου αναστήματος με τριμαρισμένο, αραιό ξανθό μουσάκι, σκουλαρίκια στα αυτιά. Όταν είναι νευρικός, φοράει ένα Red Sox καπέλο το οποίο βγάζει και παίζει στα χέρια του. Εκείνο το απόγευμα όμως, κρατούσε σφιχτά το ακουστικό...

'Καλησπέρα, είμαι η Δρ.Kowalik', είπε η φωνή. Οι συστάσεις ήταν περιττές. Η Ania Kowalik εργάζεται ως αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στην κλινική Fertility Solutions, στην περιοχή Dedham, Μασαχουσέτης. 

Η γιατρός ήταν σύντομη: Ο Evan ήταν έγκυος. Η Kowalik του είχε πει ότι είχε χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, μια ορμόνη που βοηθά στην ομαλή εγκυμοσύνη και του έγραψε μια συνταγή με χάπια που θα έπρεπε να πάρει αμέσως. 'Συγχαρητήρια!', είπε μετά από μια παύση. 

Ο αδελφός μου δε ξέρω πόση ώρα έμεινε όρθιος στο διάδρομο πριν καλέσει τη σύντροφό του και πάρει αργότερα ένα κομπιουτεράκι να υπολογίσει την ημερομηνία που θα γεννούσε. 

(...)

Είμαι έξι χρόνια μεγαλύτερη από τον Evan. Έχουμε και μια αδελφή, την Katje. Ο αδελφός μου μου είπε για την αλλαγή, το 2003, όταν άρχισε να παίρνει ορμόνες. Με κάλεσε για να μου πει όταν όταν θα ερχόταν στην αποφοίτησή μου από το πανεπιστήμιο, θα έπρεπε να τον φωνάζω Evan. Τους επόμενους μήνες, παρακολουθούσα το σώμα του να αλλάζει. Τα μαλλιά του άρχισαν να αραιώνουν, άρχισε να δένει το στήθος του, οι γοφοί εξαφανίστηκαν αλλά πιο έντονα θυμάμαι τα χέρια του. Και οι δυο έχουμε τα ίδια μικρά χέρια, τα ίδια ατσούμπαλα δάχτυλα. 

Η μετάβαση ήταν άτσαλη, οι γονείς μας ήταν υποστηρικτικοί αλλά από απόσταση. Βρίσκονταν σε φάση διαζυγίου όταν ο πατέρας μου, στα 50 του, αποκάλυψε πως ήταν ομοφυλόφιλος. Πριν την εγκυμοσύνη, έκανε ενέσεις με ορμόνες μια φορά την εβδομάδα. Δεν ήθελε να προχωρήσει σε μαστεκτομή γιατί είναι αλλεργικός στα περισσότερα αντιβιοτικά και επιπλέον ήξερε ότι μια ημέρα θα ήθελε να θηλάσει μωρό. 

(...)

Ο ανιψιός μου ήρθε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η γέννα. "Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι δικό μου", μου έγραψε ο αδελφός μου σε μήνυμα από το νοσοκομείο. Όταν τον επισκέφτηκα, μόλις είχε τελειώσει το θηλασμό. 

(...) Ο Evan θα συνεχίσει το θηλασμό για λίγο καιρό και θα αρχίσει να παίρνει ξανά ορμόνες. Το μούσι του θα αρχίσει να γεμίζει ξανά... Το στήθος του θα συρρικνωθεί για να το τυλίγει και πάλι. Για τους έξω, η οικογένειά του θα μοιάζει με όλων των άλλων. Τα βράδια ο αδελφός μου θα προσέχει το γιο του, θα τον βλέπει να κάνει μικρές γροθιές με τα χέρια του και θα γνωρίζει ό,τι και οι κάθε γονιός: αυτό το μωρό είναι ένα θαύμα"

*Το κείμενο έγραψε η δημοσιογράφος Jessi Hempel για τον αδελφό της, για λογαριασμό του περιοδικού Time.