Ο Ομπάμα ανακοινώνει λουκέτο στο Γκουαντάναμο: Αυτή η φυλακή μας βλάπτει

Μια από τις πιο σημαντικές μάχες της καριέρας του, σε επίπεδο συμβολισμού τουλάχιστον, ξεκινά ο Μπαράκ Ομπάμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα αποχωρεί από την εξουσία το ερχόμενο φθινόπωρο και δεν έχει δικαίωμα σε νέα θητεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με λόγο του σήμερα Τρίτη, ανήγγειλε την πρόθεση του να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο. Ωστόσο, αναγνώρισε πως η μάχη που έχει να δώσει με το Κογκρέσο είναι σκληρή καθώς στο παρελθόν οι Γερουσιαστές του Κογκρέσου έχουν μπλοκάρει τη διαδικασία του κλεισίματος του Γκουαντάναμο και της μεταγωγής των κρατουμένων του σε αμερικανικές φυλακές. Υποσχέθηκε πάντως "στενή συνεργασία" με το Κογκρέσο για να βρεθούν "ασφαλείς τοποθεσίες" μεταγωγής των κρατουμένων. 

Ζήτησε μια "δίκαιη ακρόαση" για το θέμα του κλεισίματος από το Κογκρέσο.  "Αφήστε μας να κάνουμε το σωστό για την Αμερική, αφήστε μας να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο λόγο του. Τόνισε ακόμη πως δεν θέλει να αφήσει το θέμα ως εκκρεμότητα για τον "νέο πρόεδρο". 

"Όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει" ήταν μια από τις πρώτες φράσεις του Ομπάμα στο λόγο του. Ενώ τόνισε πως η ύπαρξη της φυλακής αυτής "βλάπτει" τις ίδιες τις ΗΠΑ και είναι "αντιπαραγωγική" για παντός είδους συνεργασίας που επιθυμούν οι ΗΠΑ με άλλους εταίρους τους.  

Στα 475 εκατ. δολάρια το κόστος του λουκέτου στο Γκουαντάναμο

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξέθεσε ο Ομπάμα για τη στρατιωτική φυλακή που βρίσκεται σε έδαφος της Κούβας, οι τελευταίοι κρατούμενοι που βρίσκονται ακόμη στο Γκουαντάναμο θα μεταφερθούν σε 13 φυλακές, όλες σε αμερικανικό έδαφος.

Το κόστος του λουκέτου υπολογίζεται να ανέλθει σε 475 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος για τη φιλοξενία των κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές ενδέχεται να είναι μικρότερο κατά 65-85 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το κόστος της παραμονής τους στο Γκουαντάναμο, κάτι που σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να κάνει απόσβεση μέσα σε 3-5 χρόνια.

Το σχέδιο θα υποβληθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ήδη μέσα στο 2016 θα μεταφερθούν από το Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες περίπου 35 κρατούμενοι και μέχρι το τέλους του έτους θα παραμένουν λιγότεροι από 60 άνθρωποι στη φυλακή.