Στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση σύλληψης του Ελ Τσάπο

Στη δημοσιότητα έδωσε το Μεξικό το βίντεο από την κινηματογραφική επιχείρηση σύλληψης του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών Ελ Τσάπο, πριν λίγες μέρες.

Στα πλάνα φαίνεται η είσοδος των κομάντο στο σπίτι όπου κρυβόταν ο Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν και η ανταλλαγή πυρών των δυνάμεων ασφαλείας με τους 60 άνδρες του. 

Από την επιχείρηση της αστυνομίας πέντε συνεργάτες του Ελ Τσάπο σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν.

Ο Ελ Τσάπο συνελήφθη στο Μεξικό μετά τις επαφές που αποπειράθηκε να κάνει με παραγωγούς και ηθοποιούς προκειμένου να γυριστεί η αυτοβιογραφική του ταινία. Μάλιστα, ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν μάλιστα είχε συναντηθεί με τον Μεξικανό βαρόνο ναρκωτικών,και του είχε πάρει, με τη βοήθεια της ηθοποιού Κέιτ Ντελ Καστίγιο, συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rolling Stone.

Ο Γκουσμάν έχει αποδράσει δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό, πιο πρόσφατα τον Ιούλιο, και η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την έκδοσή του. Ωστόσο οι διαδικασίες έκδοσης, που κίνησε το Σαββατοκύριακο η μεξικανική κυβέρνηση, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν περάσει «τουλάχιστον ένας χρόνος», δήλωσε στέλεχος του μεξικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα.

Οι δικηγόροι του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουν για να αποτρέψουν την έκδοση του «Ελ Τσάπο» στις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι εκεί κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή, ενώ η πιθανολογούμενη διάρκεια της διαδικασίας εγείρει φόβους για μια νέα απόπειρα απόδρασης του αφεντικού μιας από τις πιο ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό.