Πόλεμο άνοιξε στις ΗΠΑ η έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA

Εσωτερικό μέτωπο πολέμου και πρωτοφανείς αντιδράσεις από όλες τις πλευρές ξεσήκωσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα βασανιστήρια που χρησιμοποίησε η CIA μετά το 2001 κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε τις ανακριτικές μεθόδους της CIA και τις οποίες χαρακτήρισε "αντίθετες" στις αξίες των ΗΠΑ. Είπε μάλιστα πως "οι τεχνικές αυτές αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο". Παράλληλα δεσμεύτηκε πως δεν χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζορτζ Μπους ήρθε αντιμέτωπη με "επώδυνες" επιλογές για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε την Αλ Κάιντα και θα απέτρεπε "νέες τρομοκρατικές επιθέσεις", υπογράμμισε ότι "καλά πράγματα" έγιναν στη διάρκεια "των δύσκολων αυτών ετών".

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν να ασκηθούν διώξεις εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούσε η CIA στη διάρκεια ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία.

Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ήδη πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.

Σε πρωτοφανή αντεπίθεση περνά η CIA

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση των πρακτόρων της CIA, δημιουργήθηκε ο ιστότοπος CIAsavedlives.com ("Η CIA έσωσε ζωές") στον οποίο υπερασπίζεται και δικαιολογεί την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα των προωθημένων μεθόδων ανάκρισης. Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της που η CIA κάνει εκστρατεία δημοσίων σχέσεων προς τους πολίτες.

Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης της CIA «είχε την πλήρη έγκριση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργείου Δικαιοσύνης», υποστηρίζουν οι δημιουργοί του ιστότοπου, απαντώντας στα συμπεράσματα της έκθεσης, σύμφωνα με τα οποία η υπηρεσία είπε ψέματα και έδωσε ανακριβείς πληροφορίες τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη της χώρας.

"Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι σε μια περίοδο σοβαρών απειλών εναντίον των ΗΠΑ, το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό καθώς κατάφερε να σώσει τις ζωές Αμερικανών και συμμάχων τους και να εμποδίσει μια άλλη μεγάλης κλίμακας επίθεση στο αμερικανικό έδαφος", αναφέρει ο πρώην διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ στον ιστότοπο.