ΗΠΑ: 25 εκατομμύρια στο Ιράκ και… βόμβες στη Συρία

Κατεπείγουσα "στρατιωτική βοήθεια" ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων ενέκρινε ο Μπαράκ Ομπάμα προς την κυβέρνηση του Ιράκ και του Κουρδιστάν, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν αεροπορικές επιδρομές της αμερικανικής αεροπορίας στη Συρία, στα προπύργια των τζιχαντιστών.

Σε διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος, ο Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα επεκταθούν οι συστηματικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και στο έδαφος της Συρίας. Δεν θα τους "επιτρέψουμε να έχουν κανένα ασφαλές καταφύγιο" δήλωσε.

"Αυτή είναι μια βασική αρχή της προεδρίας μου: αν απειλείτε την Αμερική, δεν θα βρείτε κανένα ασφαλές καταφύγιο" διαμήνυσε.  

Η απόφαση για βομβαρδισμούς στην Σύρια προκαλεί προβληματισμό καθώς - πριν έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2013 - οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να επιχειρήσουν κατά του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, ύστερα από συνεχή περιστατικά μαζικών θανάτων αμάχων από χημικά αέρια. Η αμερικανική επίθεση όμως απεφεύχθη την τελευταία στιγμή, ύστερα από συμφωνία της Δαμασκού για αφοπλισμό και παράδοση του χημικού οπλοστασίου. 

"Οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Άλι Χαϊντάρ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

"Οποιαδήποτε ενέργεια, οποιουδήποτε είδους, χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης είναι μια επίθεση εναντίον της Συρίας", πρόσθεσε ο Χαϊντάρ, χωρίς να διευκρινίσει όμως πώς θα αντιδράσει η Δαμασκός σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κινδύνου από την υπερ-ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση που κατέχει μεγάλα εδάφη στο βόρειο Ιράκ.

Από τις 8 Αυγούστου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά των θέσεων των τζιχαντιστών.