Δεύτερο αεροπλανοφόρο με 550 πεζοναύτες στέλνουν στο Ιράκ οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό πλοίο USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες και αεροσκάφη Osprey, τα οποία μπορούν να πετούν ως ελικόπτερα και ως αεροπλάνα, έφτασε σήμερα στον Κόλπο. Είναι το δέυετρο αεροπλανοφόρο που φθάνει ανοικτά τουΙράκ μετά το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο αφίχθη εκεί το Σάββατο μαζί με το καταδρομικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Truxtun.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, στόχος του USS Mesa Verde είναι να υποστηρίξει μια πιθανή αμερικανική δράση που θα αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να πολεμήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης με την μορφή αεροπορικών βομβαρδισμών, αλλά όχι την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, για να βοηθήσει την Βαγδάτη να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών. 

Εκκενώνεται η Βαγδάτη

Την ίδια ώρα - και ενώ οι αντάρτες του ΙΚΙΛ κατευθύνονται προς την Βαγδάτη- κάποιες δυτικές χώρες άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πρεσβείες τους στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού.  Οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας θα μεταφερθούν στα προξενεία του Αρμπίλ και της Βασόρας, περιοχές που έχουν γλιτώσει από την βία στο Ιράκ, ενώ άλλοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία. Η Ουάσινγκτον μάλιστα ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και η οποία φρουρείται ήδη αυστηρά.   

Παράλληλα, ένα μέρος του προσωπικού του ΟΗΕ εγκατέλειψε τη ιρακινή πρωτεύουσα "ως προληπτικό μέτρο" ενώ αναμένεται να επανεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές του Ιράκ.

"Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά μέχρι στιγμής 58 από τους 200 περίπου ξένους υπαλλήλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται στην ιρακινή πρωτεύουσα και στα περίχωρά της", διευκρίνισε ο Φαρχάν Χαγκ, εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ.

Παρά τις εγγυήσεις της κυβέρνησης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών,σε διάστημα μιας εβδομάδας,οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων το Τικρίτ και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μοσούλη.

 

Στην τελευταία πολεμική τους επιτυχία, οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Ταλ Αφάρ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Μοσούλη και τα σύνορα με την Συρία.