Στους 211 οι νεκροί μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Τις σορούς άλλων 11 μεταναστών ανέσυραν σήμερα οι δύτες από το ναυάγιο της Λαμπεντούζα, στην Ιταλία. Ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει ήδη τους 211, ενώ κάθε ώρα που περνάει μειώνονται οι ελπίδες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων. 

Μόνο 155 άτομα από τα περίπου 500 που επενέβαιναν στο πλοιάριο επέζησαν από το τραγικό ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης. 

Ακόμα δεκάδες μετανάστες πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι στο βουλιαγμένο σκάφος, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 47 μέτρων. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού, Φιλίπο Μαρίνι, θα χρειαστούν  ακόμη δύο ημέρες για να ανασύρουν οι δύτες όλα τα πτώματα από τον βυθό και να γίνει η πλήρης καταγραφή. 

"Κατά την διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης είδα μέσα από την μάσκα έναν νεκρό άνδρα. Στο πρόσωπο του έβλεπε κανείς την απόγνωση, ήταν σαν να κραύγαζε για βοήθεια" δήλωσε συγκλονισμένος ένας από τους δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανάσυρσης των εγκλωβισμένων σορών.

Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο της Λαμπεντούζα, τα φέρετρα με τις σορούς των άτυχων Αφρικανών μεταναστών γεμίζουν την αίθουσα αναχωρήσεων, ανάμεσά τους και μικρά λευκά φέρετρα παιδιών (φωτ), προκειμένου να σταλούν πίσω στη Σομαλία και την Ερυθραία, από όπου και προέρχονταν. 

Οι περισσότεροι από τους 155 διασωθέντες βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί τί μέλλει γενέσθαι. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα επισκεφτεί την Λαμπεντούσα την Τετάρτη, μετά την έκκληση της Ιταλικής κυβέρνησης να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λύση στο δράμα των μεταναστών.