Φινλανδία:Οι ακροδεξιοί απέπεμψαν βουλευτή για ναζιστικό χαιρετισμό

Το αντιευρωπαϊκό, εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών ανακοίνωσε ότι θα αποπέμψει από τις τάξεις του έναν από τους βουλευτές του επειδή φωτογράφισε μέσα στο Κοινοβούλιο έναν φίλο του που χαιρετούσε ναζιστικά.

Ο βουλευτής Τζέιμς Χιρβισάρι είχε προσκαλέσει τον φίλο του, Σέπο Λέτο, στο κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή και τον φωτογράφισε να απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο μπλογκ του Λέτο, ο οποίος είναι γνωστός επειδή δημοσιεύει συχνά φωτογραφίες και βίντεο αυτού του είδους.

Η κίνηση προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη σε σημείο που ο πρόεδρος του κόμματος, Τίμο Σόινι, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την πράξη του βουλευτή και δήλωσε ότι θα εκδιωχθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου.

"Ανέκαθεν τασσόμουν κατά του ρατσισμού", πρόσθεσε ο Σόινι (φωτ).

Ο Χιρβισάρι είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο το 2011 για υποκίνηση ρατσιστικού και εθνικιστικού μίσους, επειδή δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι έφεραν τη βία στη Φινλανδία. Αποβλήθηκε επίσης προσωρινά από μια ομάδα βουλευτών του Κόμματος των Φινλανδών πέρσι, επειδή στήριξε έναν σύμβουλό του που είχε προτείνει να φορούν περιβραχιόνια όλοι οι μετανάστες στη χώρα.

Εν τούτοις, αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει  συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. "Καταδικάζω τον ναζισμό, δεν τον αποδέχομαι σε καμία μορφή του", ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Έρο Χαϊναλουόμα.

Στις εκλογές του 2011, το Κόμμα των Φινλανδών αύξησε εντυπωσιακά τη δύναμή του στο κοινοβούλιο, εκλέγοντας 39 βουλευτές (σε σύνολο 200) από μόνο 5 που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Η δημοτικότητα του κόμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαρισματική προσωπικότητα του ηγέτη του, του Σόινι, αλλά και στο ότι εκμεταλλεύτηκε την οργή των Φινλανδών για τα δάνεια προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.