“Έπρεπε να έχω ανταμειφθεί για όσα έκανα”

Γενοκτονία. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παραβίαση των νόμων και των κανόνων του πολέμου.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι βαρύτατες.

Εμφανίζεται ως ενορχηστρωτής, φυσικός και ηθικός αυτουργός του πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων της Βοσνίας και της των Κροατο-βόσνιων. Μόνο για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα κατηγορείται για την εξόντωση 7.000 ανδρών και παιδιών. Επεδίωκε τον πλήρη αφανισμό ολόκληρων θρησκευτικών και εθνικών ομάδων. Κατηγορείται ακόμη και για την ομηρία παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων αρνήθηκε την παρουσία δικηγόρου. Σηκώθηκε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για να υπερασπιστεί εαυτόν. Ξεκίνησε την υπεράσπιση του λέγοντας πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να "αποτρέψει τον πόλεμο" και ότι θα έπρεπε να επαινείται για τις προσπάθειές του στην προώθηση της ειρήνης.

"Δεν θα έπρεπε να κατηγορούμαι, θα έπρεπε να έχω ανταμειφθεί για όλες τις καλές ενέργειες τις οποίες είχα κάνει. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψω τον πόλεμο και να περιορίσω τον ανθρώπινο πόνο", δήλωσε.

"Ουδείς σκέφθηκε ότι γινόταν μια γενοκτονία στη Βοσνία", είπε ενώπιον των δικαστών στη Χάγη, όπου εδρεύει το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι είναι ένας άνθρωπος "ήπιος", "ανεκτικός" και με "μεγάλη ικανότητα κατανόησης των συνανθρώπων του".