“Αν έχουν πρόβλημα οι γκέι, ας τρώνε άλλη μάρκα ζυμαρικών”

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η γνωστή εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών Barilla, εξαιτίας μίας αμφιλεγόμενης δήλωσης του προέδρου της, Γκουίντο Μπαρίλα, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μία οικογένεια ομοφυλόφιλων για να διαφημίσει τα προϊόντα του.

Μιλώντας σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό, και ερωτηθείς σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Μπαρίλα τόνισε πως ο “ιερός” θεσμός της οικογένειας είναι μία από τις βασικότερες αξίες της εταιρείας, και επομένως δε θα έκανε κάτι τέτοιο, “αλλά όχι επειδή δε σέβομαι τους ομοφυλόφιλους, που έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν εφόσον δεν ενοχλούν τους άλλους, [...] αλλά επειδή δε βλέπω τα πράγματα όπως τα βλέπουν αυτοί και νομίζω πως όταν μιλάμε για οικογένεια, εννοούμε την κλασική οικογένεια”.

Το σχόλιο που προκάλεσε την οργή των ομοφυλόφιλων στην Ιταλία όμως ήρθε αμέσως μετά, όταν ο Μπαρίλα ρωτήθηκε τι επίδραση πιστεύει πως θα έχει η δήλωσή του αυτή στις τάξεις των ομοφυλόφιλων. “Λοιπόν, αν τους αρέσουν τα ζυμαρικά μας και το μήνυμά μας, θα τα φάνε. Αν δεν τους αρέσουν και δεν τους αρέσει αυτό που λέμε, θα φάνε κάποια άλλη μάρκα”.

Και φαίνεται πως η προτροπή αυτή του Μπαρίλα εισακούστηκε, καθώς μέσα σε λίγες ώρες κινητοποιήθηκαν πολλοί Ιταλοί, καλώντας σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας μέσω Twitter, ενώ ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κατηγόρησαν τον Γκουίντο Μπαρίλα για ομοφοβία.

Μπροστά σε μία επικοινωνιακή πανωλεθρία, ο Μπαρίλα επιχείρησε να ανασκευάσει, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι το μόνο που ήθελε ήταν να αναδείξει τον “κεντρικό ρόλο” που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην οικογένεια. “Ζητώ συγνώμη αν οι λέξεις μου προκάλεσαν παρεξηγήσεις ή διαφωνίες, ή αν προσέβαλαν τις ευαισθησίες κάποιων ανθρώπων”, ανέφερε.

Ωστόσο, το κακό έχει ήδη γίνει. Μάλιστα, τα σχόλια του προέδρου της Barilla προκάλεσαν αντιδράσεις και από πολιτικούς, με τον βουλευτή του κόμματος “Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία” Αλεσάντρο Τζεν να δηλώνει: “Εδώ έχουμε ένα ακόμα παράδειγμα ιταλικής ομοφοβίας. Λαμβάνω μέρος στο μποϊκοτάζ και προσκαλώ και άλλους βουλευτές [...] να κάνουν το ίδιο”.