Β’ Παγκόσμιος: Άγνωστη συμφωνία Γερμανίας-Βρετανίας που δεν υπογράφηκε ποτέ

Ένα από τα πιο πολύπλοκα και σκοτεινά κεφάλαια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, φέρεται να βρίσκει απάντηση μέσω ενός νέου βιβλίου.

Ο γρίφος της πτήσης του Ρούντολφ Χες στη Βρετανία το 1941 δείχνει να λύνεται.

Ήταν, απ' ό,τι φαίνεται, "μια ατομική αποστολή ενός τρελού", όπως το χαρακτηρίζει ο ιστορικός Πίτερ Πάντφιλντ.

Ο Πάντφιλντ υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αναπληρωτής Φύρερ πήγε για να εκτιμήσει ιδίοις όμμασι μια λεπτομερή σύμβαση ειρήνης.

Η συγκεκριμένη σύμβαση ειρήνης αντάλλασσε τη βρετανική ουδετερότητα στον πόλεμο με την αποχώρηση των Ναζί από τη δυτική Ευρώπη και την άμεση επίθεση στη Ρωσία.

Ο Πάντφιλντ δεν αποκαλύπτει τον πληροφοριοδότη του εγγράφου, αλλά τονίζει στη βρετανική Daily Telegraph ότι ο Χες δεν ήταν ο μόνος Γερμανός που είχε λάβει γνώση του σχεδίου. Τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Ουίνστον Τσόρτσιλ φαίνεται να είχε αναλάβει η ΜΙ6.

Το μόνο που γνωρίζουμε για τον πληροφοριοδότη είναι ότι ήταν ακαδημαϊκός, που τώρα έχει απεβιώσει, αλλά πριν από αυτό, είχε αποτελέσει μέλος σημαντικού Πανεπιστημίου του πλανήτη.

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της ίδιας ιστορίας είναι ότι ο Χες εξέθεσε στους Βρετανούς όλες τις λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων ενεργειών του Χίτλερ για επίθεση στη Ρωσία.

Πάνω σε εκείνα τα σχέδια, οι Βρετανοί φέρονταν αποφασισμένοι να προδώσουν τους Ρώσους, επιτρέποντας την επίθεση των Γερμανών. Αυτό που έθεταν ως προϋπόθεση οι Βρετανοί ήταν η "ευπρόσδεκτη ουδετερότητα", όπως ονομαζόταν στο δικό τους σχέδιο η απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου του, ο Πάντφιλντ υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Χίτλερ ήταν αυτός που έστειλε τον Χες για τις διαπραγματεύσεις στο Νησί.