Κάμερον: Πρώτα να επιδράσουν οι κυρώσεις στο Ιράν και μετά το οτιδήποτε

Συστάσεις στο Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν απηύθυνε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ για νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

“Είπα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι αυτή δεν είναι η στιγμή να καταφύγουμε σε στρατιωτική δράση”, δήλωσε ο Κάμερον σε ομιλία του στο Λονδίνο σε έναν βρετανοϊσραηλινό οργανισμό.

“Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι ο ιρανικός λαός έχει αρχίσει να αναρωτιέται για την στρατηγική του καθεστώτος, ομάδες διαμαρτύρονται κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης”, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

“Τη στιγμή που το καθεστώς αντιμετωπίζει πιέσεις χωρίς προηγούμενο με τους ανθρώπους να έχουν βγει στο δρόμο και το μόνο πραγματικό σύμμαχο της Τεχεράνης στη Συρία (τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ) να χάνει την εξουσία, μια ξένη στρατιωτική επέμβαση είναι ακριβώς αυτό που περιμένει το ιρανικό καθεστώς για να ενώσει τον λαό του εναντίον ενός ξένου εχθρού”, εκτίμησε ο Κάμερον.

“Δεν πρέπει να του δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να δώσουμε χρόνο στις κυρώσεις ώστε να γίνουν αισθητές”, υπογράμμισε ο ίδιος, προτού διευκρινίσει ότι “αν μακροπρόθεσμα το Ιράν κάνει τη λάθος επιλογή, τίποτα δεν αποκλείεται”.

“Ένα Ιράν που θα διαθέτει πυρηνικά όπλα είναι μια απειλή για το Ισραήλ και μια απειλή για όλο τον κόσμο. Και αυτή η χώρα θα εργαστεί αποφασιστικά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό”, κατέληξε ο Κάμερον.