Προς ανεξαρτητοποίηση η Σκωτία

Έτοιμη να γυρίσει νέα σελίδα είναι η Σκωτία καθώς μέσα στο 2014 πρόκειται να αποφασίσει για το αν θα ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, υπεγράφη μια ιστορική συμφωνία στο Εδιμβούργο ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λονδίνου.

Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία το 2014, οπότε οι Σκωτσέζοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν η χώρα τους πρέπει να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ή να αποσχιστεί και γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Ο Κάμερον είχε ασκήσει πιέσεις για γρηγορότερη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σκωτσέζοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης αποτελούν τη μειονότητα, και αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 με 1/3 των ψηφοφόρων.

Η Σκωτία, η οποία ενώθηκε με την Αγγλία το 1707, έχει από το 1997 ένα καθεστώς αυξημένης αυτονομίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.
  
Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης. Ωστόσο θέματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, την ενέργεια, τη φορολογία και την άμυνα παραμένουν στην αρμοδιότητα του Λονδίνου.