Στάινμπρουκ: Η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στις συζητήσεις με τη Μέρκελ

Οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση της επόμενης μέρας είναι καταιγιστικές στο Βερολίνο. 

Ο γάμος Μέρκελ-Σοσιαλδημοκρατών είναι σχεδόν δεδομένος και ο χαμένος των χθεσινών εκλογών, Πιερ Στάινμπρουκ, επανέφερε σήμερα το θέμα-αγκάθι της προεκλογικής εκστρατείας της Καγκελαρίου, το ελληνικό χρέος και ένα πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης. 

Ο Στάινμπρουκ δήλωσε ότι, από πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η Ελλάδα θα είναι το κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Στάινμπρουκ είχε τονίσει ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της. Επιπλέον, όταν είχε επισκεφτεί τη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υποψήφιος τότε καγκελάριος είχε δηλώσει ότι - σε περίπτωση που το κόμμα του ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού - θα δώσει περισσότερη προσοχή στην κοινωνική συνοχή των Ελλήνων και στις θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης.

Επίσης, μιλώντας σχετικά με τις "κόκκινες γραμμές" του κόμματός του στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε ότι το κόμμα του σκοπεύει να αυξήσει την πίεση, που θα ασκήσει στην Άγκελα Μέρκελ για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης.

Ο Στάινμπρουκ, όμως, δεν κέρδισε τελικά και η Άνγκελα Μέρκελ, που κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι, έσπευσε και σήμερα να ξεκαθαρίσει ότι "δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η ευρωπαϊκή μας πολιτική". Εξάλλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα.

Τη δυσκολία να βρεθεί ένας κοινός τόπος, που θα φέρει τη συνεργασία μεταξύ των δύο αντίθετων, ιδεολογικά, κομμάτων, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μίλησε ήδη με την κα Μέρκελ, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτα, πριν να συνεδριάσει το κόμμα του την Παρασκευή.  

Το SPD δεν θα συμφωνήσει "αυτομάτως" σε όλα τα θέματα, ούτε είναι "προδιαγεγραμμένο" πως θα σχηματιστεί κατ' ανάγκη μεγάλος συνασπισμός. Δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός για έναν "μεγάλο συνασπισμό", είπε χαρακτηριστικά.

Μαζί του συμφώνησε και ο υποψήφιος για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν μπαίνουμε σε ένα χωνί και στην άλλη άκρη βρίσκεται αυτόματα ο μεγάλος συνασπισμός".

Διαβάστε ακόμα:

Η Μέρκελ νίκησε! Και τώρα τι;