Προς επαναφορά της βίζας σε Σκόπια και Σερβία

Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο ζητούν την επαναφορά του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας. Μάλιστα, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων και του Βελιγραδίου, επικαλούμενα πηγές στις Βρυξέλλες, το θέμα αναμένεται να τεθεί άμεσα επί τάπητος, στη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Η ενέργεια αυτή των πέντε χωρών της ΕΕ έχει να κάνει με τον προβληματισμό τους λόγω του αυξημένου αριθμού πολιτών από τις δύο αυτές χώρες που ψευδώς αιτούνται ασύλου για να διαμείνουν σε χώρες της ΕΕ.

Πρόκειται κυρίως για Ρομά και αλβανικής καταγωγής πολίτες, από βόρειες περιοχές των Σκοπίων και από το νότιο τμήμα της Σερβίας, οι οποίοι μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ, ελπίζοντας να λάβουν άσυλο ως οικονομικοί μετανάστες.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα ανέφερε σχετικά ότι υπάρχουν πολίτες από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ και να ζητήσουν άσυλο, πρόσθεσε όμως ότι τα αιτήματα αυτά απορρίπτονται από τις χώρες της ΠΓΔΜ, κάτι, που σύμφωνα με την ίδια, αποδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ είναι ασφαλής χώρα.

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε πέρυσι αποφάσεις, με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αναστείλει προσωρινά το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου, εφόσον ζητηθεί από κάποιο από τα κράτη μέλη.

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας μπορούν να μεταβαίνουν στις χώρες της ζώνης Σέγκεν χωρίς βίζα από τον Δεκέμβριο του 2009 οπότε και καταργήθηκε το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου.