ΗΠΑ – Ρωσία: Ανανέωσαν το ραντεβού για τις 28 Σεπτεμβρίου

Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν την Παρασκευή - παρουσία του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Λακτάρ Μπραχίμι- να πιέσουν και πάλι για μια διεθνή διάσκεψη, με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, καθώς οι  συνομιλίες σχετικά με την καταστροφή  των χημικών όπλων δημιούργησαν ελπίδες για ευρύτερες διαπραγματεύσεις.

Μετά από τις συζητήσεις  που είχαν στη Γενεύη- σχετικά με  το σχέδιο της Μόσχας για την παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Δαμάσκου και την αποτροπή των αμερικάνικων αεροπορικών επιδρομών - ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει διχάσει τη Μέση Ανατολή και τις 2 μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.

Οι δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν και πάλι σε περίπου δύο εβδομάδες, στις 28 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη Γενεύη , να οδηγήσει στην ημερομηνία για μια ειρηνευτική διάσκεψη, υπό την ονομασία Γενεύη 2.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης παραμένει στο τραπέζι.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει στραφεί στο δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση της συριακής κρίσης.