Υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ ο Σνόουντεν

Στον κατάλογο με τους υποψήφιους να τιμηθούν με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, περιλαμβάνεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που βρήκε άσυλο στη Ρωσία.

Η αριστερή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τον Σνόουντεν για το βραβείο, το οποίο απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο για να τιμήσει ανθρώπους που "μάχονται κατά της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης".

"Ο Σνόουντεν έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του για να επιβεβαιώσει αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό σχετικά με την ευρεία παρακολούθηση στο Διαδίκτυο, ένα τεράστιο σκάνδαλο της εποχής μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η GUE/NGL.  

Η υποψηφιότητα του Σνόουντεν, ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σχετικά με τις αποκαλύψεις του.

To Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης είναι ένα διεθνές βραβείο το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Η απονομή του βραβείου γίνεται κοντά στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κύρωσε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948. Η ημέρα αυτή τιμάται επίσης ως η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο παρελθόν με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι.