Γαρίδες με σαλμονέλα στην Ελβετία

Η παρουσία σαλμονέλας εντοπίστηκε σε συσκευασίες με ωμές γαρίδες που εισήχθησαν από την Ασία και τη νότια Αμερική και πωλήθηκαν στην Ελβετία, μετέδωσε η δημόσια ελβετική τηλεόραση (RTS).

"Στις 12 μερίδες ωμών γαρίδων από την Ασία και τη νότια Αμερική που πωλήθηκαν στην γαλλόφωνη Ελβετία, πέντε περιέχουν παθογόνα βακτήρια, εκ των οποίων δύο σαλμονέλα", ανακοίνωσε η RTS στην ιστοσελίδα της.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από την εκπομπή "A Bon Entendeur" (ABE) που διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο μιας μελέτης ευρωπαϊκών οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών.

Στην εκπομπή της RTS, επίσημο βελγικό εργαστήριο ανέλυσε το περιεχόμενο δώδεκα συσκευασιών με τις εισαγόμενες από την Ασία και τη νότια Αμερική ωμές γαρίδες, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά.

Οι συσκευασίες προέρχονται από τις αλυσίδες Migros, Coop, Manor, Globus, Lidl και Aligro.

Σε πέντε δείγματα εντοπίσθηκε σοβαρή μικροβιακή χλωρίδα. Σύμφωνα με την RTS, η μικροβιακή αυτή χλωρίδα δεν προκαλεί κατ' ανάγκην ασθένεια στους καταναλωτές του προϊόντος, αλλά αποκαλύπτει τις "πλημμελείς συνθήκες υγιεινής στην αλυσίδα παραγωγής".

Δύο συσκευασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες με την παρουσία του κολοβακτηριδίου Εσερίχια κόλι (E-coli), του βακτηρίου του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, της σαλμονέλας και του θαλάσσιου βακτηρίου vibrio parahemolyticus.

Οι παθογόνοι αυτοί παράγοντες θεωρούνται ύποπτοι για την πρόκληση ασθενειών που μερικές φορές προσβάλλουν σοβαρά, κυρίως άτομα με ευαίσθητη υγεία.

Η σαλμονέλωση είναι βακτηριακή λοίμωξη που έχει σχέση με την κατανάλωση ωμών ή προμαγειρεμένων τροφών ή ακόμη τροφών που μολύνθηκαν κατά τη διαδικασία της παρασκευής τους.

Συνήθως η υγεία των περισσοτέρων ασθενών αποκαθίσταται χωρίς να χρειαστεί θεραπεία, αλλά η λοίμωξη πλήξει σοβαρά για ηλικιωμένους, άτομα με ασθενική υγεία και βρέφη.