Παράταση αγωνίας για την αποπομπή του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία

Το βράδυ της Τρίτης θα συνεχίσει το έργο της η επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας που καλείται να συζητήσει και να ψηφίσει αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποπεμφθεί από το σώμα, μετά την καταδίκη του από ιταλικό δικαστήριο.

Η συνεδρίαση διακόπηκε στις 21:35 (ώρα Ελλάδας), με τον εισηγητή της κεντροδεξιάς να υποδεικνύει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Κατά την πρόταση αυτή τα δύο δικαστήρια πρέπει να κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο νόμος Σεβερίνο, που προβλέπει την αποπομπή γερουσιαστών και βουλευτών εάν τους επιβληθούν οριστικές καταδίκες και ποινές φυλάκισης οι οποίες ξεπερνούν τα δυο χρόνια, συνάδει με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και αν πρέπει να εφαρμοσθεί στην περίπτωση του Μπερλουσκόνι.

Η 24ωρη αναβολή φαίνεται πως δόθηκε προκειμένου ο κεντροδεξιός εισηγητής, Αντρέα Αουτζέλο, να προβεί σε μια μικρή επεξεργασία και να κάνει προσθήκες στην εισήγηση. Σε περίπτωση που οι θέσεις του απορριφθούν από τα υπόλοιπα 22 μέλη της επιτροπής, ο Αουτζέλο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από εισηγητής.

Είναι σαφές πάντως ότι η κεντροδεξιά με την τακτική της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, πριν από την πιθανή αποπομπή του ηγέτη της, ενώ η κεντροαριστερά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Μετά την ολοκλήρωση της αποψινής συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στη γερουσία, Ρενάτο Σκιφάνι, ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, δηλώνοντας ότι “από την επιτροπή φτάνουν μηνύματα αδιαλλαξίας. Αν αύριο επισπευσθεί η ψηφοφορία επί των ενστάσεων του Αουτζέλο, όπως ζητούν επίμονα οι Δημοκρατικοί και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πιστεύω ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε λόγο, πλέον, για κυβερνητική πλειοψηφία”.