“Διπλωματικό επεισόδιο” με Ρώσους βουλευτές που θα ταξίδευαν στις ΗΠΑ

Η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία φαίνεται πως βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μετά την υπόθεση του καταζητούμενου στις ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που βρήκε καταφύγιο στη Μόσχα, η συριακή κρίση αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το σκηνικό να θυμίζει κάτι από ψυχρό πόλεμο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα πως Ρώσοι βουλευτές ματαίωσαν τα σχέδιά τους να μεταβούν στις ΗΠΑ για να συζητήσουν για την κρίση στην Συρία με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, μετά την άρνηση των επικεφαλής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να τους συναντήσουν.

Οι Ρώσοι βουλευτές προφανώς θα προσπαθούσαν να πείσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους να μην υποστηρίξουν μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στην Συρία, στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα. Ωστόσο, οι Ρώσοι βουλευτές, οι οποίοι είχαν προτείνει να μεταβούν στην Ουάσινγκτον πριν από μερικές ημέρες, αποφάσισαν να ματαιώσουν το ταξίδι τους μετά την άρνηση των επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να τους δουν, σημείωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Κίσλιακ.

"Απογοητευτήκαμε. Η αντιπροσωπεία δεν θα έρθει. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί βουλευτές έχασαν μια ευκαιρία να ακούσουν τουλάχιστον κάποιες εναλλακτικές απόψεις", δήλωσε ο Κίσλιακ. "Ήθελαν να ακουστούν και να ακούσουν", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους Ρώσους βουλευτές. "Πίστευαν ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα" και ήθελαν να το συζητήσουν "ασχέτως του πολύ χαμηλού επιπέδου των επαφών ανάμεσα στα νομοθετικά σώματα", κατέληξε ο Κίσλιακ.

Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μπένερ, και του ηγέτη της πλειοψηφίας στην Γερουσία, του Δημοκρατικού Χάρι Ρέιντ, επιβεβαίωσαν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι αρνήθηκαν την πρόσκληση να συναντήσουν τους Ρώσους βουλευτές για το θέμα της Συρίας, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις.