Πούτιν: Αν γίνει επέμβαση, η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία

Κάτι από... “ψυχρό πόλεμο” θύμισαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της συνόδου των G-20 για τη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι έργο των Σύρων ανταρτών και αποτελεί προβοκάτσια ώστε να προκληθεί η επέμβαση ξένων δυνάμεων στη χώρα, ενώ ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, υπογράμμισε πως, σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος, η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία.

Μάλιστα, ο Πούτιν διέψευσε ότι οι ηγέτες της G-20 ήταν εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους της πρότασης για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, σχολιάζοντας ότι μόνο η Τουρκία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία ενστερνίζονται τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον “δεν υποστηρίχθηκε από τους Βρετανούς πολίτες”.

Αντίθετα, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ιταλία ήταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη λύση μίας στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα πως είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, η οποία διήρκεσε "20 με 30 λεπτά", κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το θέμα της Συρίας, άκουσαν ο ένας τον άλλο, όμως επέμειναν ο καθένας στις θέσεις του.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δε ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία. "Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας", επεσήμανε ο Πούτιν.

Το... παράλληλο ανακοινωθέν για τη Συρία

Και μπορεί το επίσημο ανακοινωθέν της G-20 να μην ανέφερε τίποτα για το φλέγον ζήτημα της Συρίας, όμως έντεκα από τους ηγέτες της G-20, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Φρανσουά Ολάντ, εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν με αποκλειστικό αντικείμενο τη στάση τους στο θέμα της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

Στο ανακοινωθέν αυτό, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, οι έντεκα ηγέτες κατηγορούν ανοιχτά τη συριακή κυβέρνηση ότι είναι αυτή που ευθύνεται για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό και δεσμεύονται για μία "πολιτική λύση" στο ζήτημα, χωρίς να κάνουν σε κανένα σημείο λόγο για στρατιωτική επέμβαση.

"Ο Ομπάμα δεν θα εγκρίνει επέμβαση χωρίς στήριξη από το Κογκρέσο"

Παράλληλα, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου τόνισε σήμερα πως ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα, αν οι αμερικανοί βουλευτές καταψηφίσουν την πρόταση που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο.

"Διπλωματικό επεισόδιο"

Την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία ήρθε να επιβεβαιώσει και η ανακοίνωση του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον ότι Ρώσοι βουλευτές ματαίωσαν τα σχέδιά τους να μεταβούν στις ΗΠΑ για να συζητήσουν για την κρίση στην Συρία με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, μετά την άρνηση των επικεφαλής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να τους συναντήσουν.