Πούτιν: Ο Κέρι λέει ψέματα

Το κλίμα στη σημερινή συνάντηση των G-20 είναι ήδη τεταμένο, με το θέμα της Συρίας να διχάζει ΗΠΑ και Ρωσία, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν φρόντισε να το κάνει ακόμα χειρότερο, χαρακτηρίζοντας “ψεύτη” τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, για όσα είπε στην ομιλία του στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

“Ήταν πολύ δυσάρεστο και μία έκπληξη για μένα. Μιλάμε μαζί τους (σ.σ. με τους Αμερικανούς) και υποθέτουμε ότι είναι αξιότιμοι άνθρωποι, αλλά λέει ψέματα, και ξέρει ότι λέει ψέματα. Είναι λυπηρό”, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος".

Όμως σε τι ακριβώς αναφερόταν ο Πούτιν; Σύμφωνα με το Associated Press ο λόγος της “έκρηξης” του Πούτιν ήταν ο ισχυρισμός του Κέρι ότι η Αλ Κάιντα δεν έχει κανένα ρόλο στις εχθροπραξίες στη Συρία, και άρα αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες, δε θα βοηθήσουν ταυτόχρονα και την Αλ Κάιντα.

"Οι μονάδες της Αλ Κάιντα είναι η βασική στρατιωτική ιεραρχία, και το ξέρουν αυτό", ανέφερε ο Πούτιν.

Πάντως, στην πρώτη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν έλειψαν τα διπλωματικά χαμόγελα και η θερμή χειραψία, αν και είναι αμφίβολο αν τα χαμόγελα θα διατηρηθούν και πίσω από τις κλειστές πόρτες της G-20...