Ετοιμάζουν νόμο κατά των ομοφυλόφιλων στην Ουκρανία

Σοκ προκαλεί στην Ουκρανία αλλά και τη διεθνή κοινότητα η απόφαση του Κιέβου να περάσει από το Κοινοβούλιο νόμο κατά “φίλο - ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας”, της “θετικής απεικόνισης των γκέι, των παρελάσεων τύπου gay pride αλλά και έργα τέχνης σχετικά με το θέμα, όπως ταινίες σαν το Brokeback Mountain.

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει και φυλάκιση, ακόμη και πέντε έτη, για όσους “τον παραβαίνουν συστηματικά”.

Μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας αλλά και σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας δηλώνουν την αγανάκτησή τους για ένα νόμο που -όπως αναφέρουν- γυρνά τη χώρα στο Μεσαίωνα.

Η Ουρκανία ήταν η πρώτη χώρα- μέλος της ΕΣΣΔ που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Μολαταύτα, το νομοσχέδιο χαίρει ευρύτατης αποδοχής μεταξύ όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, ενώ ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των Ουκρανών τίθενται υπέρ ορισμένων περιορισμών στα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εκκολαπτήριο του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η ευαγγελική εκκλησία του Κιέβου, Χριστιανική Ελπίδα, η οποία βοήθησε και στη συλλογή χιλιάδων υπογραφών προς υποστήριξη των αντί - ομοφυλοφιλικών διώξεων.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως καταγγέλλουν, το σχετικό σχέδιο νόμου παραβιάζει κατάφωρα ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και προκαλούν γκετοποίηση της γκέι κοινότητας της Ουκρανίας.

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, πληθαίνουν τα κρούσματα επιθέσεων κατά των γκέι ακτιβιστών. Η πρώτη gay pride parade που είχε προγραμματισθεί τον περασμένο Μάιο στο Κίεβο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω απειλών και βίαιων επεισοδίων εις βάρος γκέι με δράστες μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.