Τουριστικό αξιοθέατο ο τόπος εκτέλεσης του Τσαουσέσκου

Ο τόπος της εκτέλεσης του πρώην δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, το Σεπτέμβριο θα γίνει προσιτός για τους τουρίστες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ρουμανίας.

Για το κοινό θα ανοίξει η Φρουρά Ταργκοβίστε, όπου έλαβε χώρα η δίκη του δικτάτορα. Οι τουρίστες θα μπορούν να δουν τον τοίχο, μπροστά στον οποίο εκτελέστηκε ο Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Ελένα, καθώς και τα κρεβάτια, στα οποία οι σύζυγοι κοιμήθηκαν την παραμονή της εκτέλεσης.

Η επίσκεψη του τόπου της εκτέλεσης του Τσαουσέσκου θα κοστίζει 7 ρουμανικά λέι (περίπου 2 δολάρια).

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου ήταν ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας από το 1965, μέχρι την εκτέλεσή του τα Χριστούγεννα του 1989. Παρόλη όμως την ονομασία της Ρουμανίας ως Σοσιαλδημοκρατία , δεν υπήρξε καμία φιλελευθεροποίηση στη χώρα, η οποία εξακολουθούσε να κυβερνάται με σταλινικά πρότυπα. Η μυστική αστυνομία (Σεκουριτάτε) παρακολουθούσε στενά τους πολίτες και ασκούσε λογοκρισία στα Μέσα Ενημέρωσης

Το 1989,  το επαναστατικό Στρατοδικείο της Ρουμανίας κατηγόρησε το Νικολάι Τσαουσέσκου και τη γυναίκα του για γενοκτονία και υπόσκαψη της κρατικής εξουσίας και τους έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Μέλη της οικογένειας του Τσαουσέσκου αμφισβήτησαν το γεγονός ότι ο Νικολάε και η σύζυγός του έχουν ενταφιαστεί σε τάφο στο Γκεντσέα και με δικαστική εντολή αποφασίστηκε η εκταφή των λειψάνων τους, τον Ιούλιο του 2010, με σκοπό την ταυτοποίηση των νεκρών, με την μέθοδο DNA. Στις 3 Νοεμβρίου 2010 ανακοινώθηκε ότι η σορός της οποίας έγινε εκταφή από το νεκροταφείο στο Βουκουρέστι ανήκε στον Νικολάε Τσαουσέσκου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010, το 63% του πλυθησμού της Ρουμανίας δήλωσε ότι ζούσε καλύτερα πριν το 1989. Επίσης το 43% των Ρουμάνων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον Νικολάε Τσαουσέσκου αν κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές.

Να σημειωθεί πως στη Ρουμανία, με το νόμο 51/1991, απαγορεύεται η ίδρυση Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ οι παραβάτες του νόμου τιμωρούνται με βαριές ποινές φυλάκισης.

 Η "δίκη" και η εκτέλεση των Τσαουσέσκου μαγνητοσκοπήθηκαν και έκαναν το γύρο του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάστηκαν και στην Κρατική Τηλεόραση, πράγμα που επισφράγισε το τέλος του καθεστώτος του.