Σοκ στην κυβέρνηση από έγγραφο της Κομισιόν για το Κόσοβο

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ισορροπία και να διασκεδάσει την ένταση, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, φτάνει σήμερα στο Βελιγράδι.

Η κυβέρνηση και ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσαν σοκαρισμένοι από το περιεχόμενο του συνοδευτικού εγγράφου, που εξέδωσε ο κ. Φούλε και κάνει λόγο για “ εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου”.

Σε δηλώσεις του, ο Επίτροπος χαρακτήρισε “υπερβολική” την αντίδραση του Βελιγραδίου και τόνισε ότι πρόκειται για παρερμηνεία.

“Η αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου δεν έχει να κάνει με το καθεστώς για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί ουδετερότητα” έσπευσε να εξηγήσει ο κ. Φούλε με δήλωσή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Κατά τη δική του ερμηνεία “η αναφορά στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, δεν προδιαθέτει για το καθεστώς αλλά δηλώνει την αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί η διαίρεση του Κοσόβου”.

Ο κ. Φούλε ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε βελτίωση των σχέσεων στη γραμμή Βελιγραδίου -Πρίστινας, που επετεύχθη στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτίμησε δε ότι στην πορεία του διαλόγου θα επέλθει σταδιακά ομαλοποίηση των σχέσεων που θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας αλλά και του Κοσόβου.Τον Ευρωπαίο Επίτροπο θα δεχθούν σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.