Το πανεπιστήμιο του Όσλο απέρριψε ως φοιτητή τον Μπρέιβικ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ακροδεξιός εξτρεμιστικής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος αιματοκύλισε την Νορβηγία τον Ιούλιο του 2011- είχε υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Όσλο από το κελί του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. 

Σήμερα, το αίτημα του απορρίφθηκε από το εκπαιδευτικό ίδρυμα καθώς " δεν διαθέτει τα αναγκαία προσόντα για να ενταχθεί σε έναν κύκλο σπουδών πολιτικής επιστήμης", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλε Πέτερ Ότερσεν, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όσλο. 

Σύμφωνα με τον Ότερσεν, απέστειλαν στον Μπρέιβικ- ως είθισται- επιστολή, στην οποία του εξηγούνται οι λόγοι της απόρριψης. 

Στη Νορβηγία τα πανεπιστήμια επιλέγουν τους υποψηφίους σπουδαστές τους με βάση τους βαθμούς στις εξετάσεις τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το επίπεδο του αριθμού εισακτέων ποικίλλει από έτος σε έτος.

Ο Μπρέιβικ, 34 ετών σήμερα, είχε διακόψει την φοίτησή του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά άρχισε να μελετά στη φυλακή,  για να βελτιώσει το επίπεδο της μόρφωσής του και να λάβει απολυτήριο.

Ο δράστης της μαζικής δολοφονίας "συγκεντρώνει μόρια για να μπορέσει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Έχει μελετήσει μαθηματικά αυτό το καλοκαίρι και βεβαίως θα μελετήσει και άλλη ύλη για να φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο", είπε η δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπράιβικ, στις 22 Ιουλίου 2011,  σκότωσε 77 ανθρώπους - πυροδοτώντας αρχικά μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης του Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτεγια- και εκτίει τη μέγιστη ποινή –21 χρόνια κάθειρξης με δυνατότητα να παραταθεί.