Στη δημοσιότητα διάγγελμα της Ελισάβετ για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη δημοσιότητα δόθηκε- αφού αποχαρακτηρίστηκε - ένα διάγγελμά της Βασίλισσας Ελισάβετ από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ένας λόγος που είχε ετοιμάσει το 1983, σε περίπτωση  που ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος με τη Ρωσία.

Μεταξύ των πρόσφατα αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της βρετανικής κυβέρνησης βρισκόταν ένα σχέδιο διαγγέλματος της βασίλισσας προς το έθνος, το οποίο θα μεταδιδόταν στον αέρα, μετά την έκρηξη πυρηνικού πολέμου.

Το διάγγελμα, ενθαρρυντικό και ζοφερό στον ίδιο βαθμό, γράφτηκε την άνοιξη του 1983, στο πλαίσιο βρετανικών στρατιωτικών γυμνασίων για την αντίδραση της Βρετανίας στην περίπτωση ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου. 

Σε αυτό, η Βασίλισσα θα μιλούσε για  την "τρέλα του πολέμου" και "τη  θανατηφόρο δύναμη της διαστρεβλωμένης τεχνολογίας" και θα καλούσε του Βρετανούς να θυμηθούν πως πέρασαν μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους,  στη μάχη τους για  να επιβιώσουν και σε αυτόν τον πόλεμο. 

 "Όλοι μας γνωρίζουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σήμερα, που ξεπερνούν κατά πολύ όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι στιγμής στην ιστορία. Αλλά, ανεξάρτητα από τη φρίκη που μας περιμένει, έχουμε ποιότητες που θα γίνουν και πάλι η δύναμή μας και θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την ελευθερία μας, όπως έχει ήδη συμβεί δύο φορές σε αυτό το θλιβερό αιώνα", αναφέρεται στο μήνυμα.

Το πολεμικό βασιλικό διάγγελμα ετοιμάστηκε μετά από προειδοποιήσεις του τότε πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα , ότι η "η πολεμοχαρής ρητορική  του Γιούρι Αντρόποφ, γενικό γραμματέα του σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, είχε γίνει "δυσάρεστη".  

Στο πλαίσιο αυτό, οι σχεδιαστές  πολέμου προήγαγαν ένα σενάριο στο οποίο μια πολεμοχαρής νέα ηγεσία της ΕΣΣΔ είχε πάρει τον έλεγχο και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει επιθέσεις στη Δυτική Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Ιταλία και την Τουρκία. Αμέσως μετά θα εξαπέλυαν χημικές και πυρηνικές επιθέσεις. 

Το βρετανικό σενάριο πολέμου προέβλεπε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα κατευθύνονται προς τους λόφους της Ουαλίας και της Δυτικής Βρετανίας,  για να ξεφύγουν από βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου- στις οποίες χιλιάδες θα είχαν ήδη πεθάνει.