Ρωσία: Προβληματίζει η νέα νομοθεσία ενόψει Ολυμπιακών

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Ρωσία ένας αντι-ομοφυλοφυλικός νόμος, ο οποίος αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας τη σύλληψη ή μη ομοφυλοφίλων και λεσβιών τουριστών, με βάση την απλή "υποψία". Ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανωθούν στην πόλη Sochi της χώρας το 2014, η πληροφορία αυτή αποκτά άλλη διάσταση. Κι αυτό διότι στη νέα ρύθμιση υπάγονται φυσικά και οι ξένοι αθλητές. Φυσικά, ο συγκεκριμένος νόμος όχι μόνο συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έρχεται και σε αντίθεση με τη Χάρτα Περί Μη Διακρίσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Συγκεκριμένα, η Έκτη από τις επτά Θεμελιώδεις Αρχές του Ολυμπιακού Πνεύματος, αναφέρει: "Κάθε διάκριση χώρας ή ατόμου με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την πολιτική, το φύλο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είναι ασύμβατη προς το Ολυμπιακό Πνεύμα". Σε απάντηση του ρωσικού νόμου, η ΔΟΕ εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως "θα εξασφαλίσει τη διοργάνωση των αγώνων χωρίς διακρίσεις εις βάρος αθλητών, αξιωματούχων, θεατών και ΜΜΕ".

Στην πράξη, καμία ξένη χώρα δε μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των αθλητών της που θα επισκεφτούν τη Ρωσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι περισσότερες ευελπιστούν όμως πως οι αποφάσεις της ΔΟΕ θα αποτρέψουν πιθανά τέτοια φαινόμενα, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος επιτρέπει συλλήψεις με βάση και απλή φιλική συμπεριφορά προς τους ομοφυλόφιλους, όπως η χειραψία και η συναναστροφή.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές παραμένουν σταθερά εχθρικές απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Μια πρόσφατη παρέλαση gay pride στην Αγία Πετρούπολη -2η μεγαλύτερη πόλη της χώρας-, κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές από τη μια πλευρά και στους ακροδεξιούς και τις αρχές από την άλλη. Ο πρόεδρος Πούτιν υπεραμύνθηκε των επιλογών του, με το επιχείρημα ότι η χώρα αντιμετωπίζει έντονη υπογεννητικότητα και με τον ισχυρισμό πως ο θεσμός της οικογένειας δέχεται ισχυρό πλήγμα. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι ωστόσο, του καταλογίζουν πολιτικές μεθοδεύσεις που στοχοποιούν μια κοινωνική ομάδα με σκοπό το πολιτικό όφελος. Η διάρκεια της κράτησης από τη ρωσική αστυνομία βάσει “υποψιών” περί ομοφυλοφιλίας, μπορεί να είναι μέχρι 14 ημέρες.  

Στους Ολυμπιακούς θα είμαστε ανεκτικοί

Πάντως ο πρόεδρος της νομοθετικής επιτροπής της Ρωσικής Δούμας, Ιγκόρ Ανασκίκ, ξεκαθάρισε ότι οι νόμοι για τη "γκέι προπαγάνδα" δεν θα εφαρμοστούν σε όσους επισκεφτούν τη χώρα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, το 2014.

"Οι Ολυμπιακοί είναι μείζον διεθνές γεγονός. Καθήκον μας είναι να είμαστε όσο πιο πολιτικά ορθοί γίνεται και ανεκτικοί" πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Αυτές οι δηλώσεις πάντως έρχονται σε αντίφαση με τα όσα είχε σχολιάσει ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, που είχε δηλώσει πως "κανένας αθλητής με μη παραδοσιακό ερωτικό προσανατολισμό δεν απαγορεύεται να έρθει στο Σότσι αλλά αν βγει στο δρόμο και το προπαγανδίσει τότε φυσικά θα κληθεί να απολογηθεί".