Γερμανία: Έρευνα για τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στις αμερικανικές παρακολουθήσεις

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι διενεργεί έρευνα για την ενδεχόμενη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών με την αμερικανική NSA, μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Σπίγκελ που έκανε λόγο για ανταλλαγή μεγάλου όγκου δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών.

Η καγκελαρία "ξεκίνησε μια διαδικασία επαλήθευσης" του δημοσιεύματος, δήλωσε o Γκέοργκ Στράιτερ,εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτωντας ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα θέματα που ανέκυψαν από τις αποκαλύψεις του Τύπου".

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν σύντομα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει υπό τον έλεγχό της τις γερμανικές υπηρεσίες εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών.

Το Σπίγκελ, βασιζόμενο σε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε ότι το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών) και οι μυστικές υπηρεσίες BND χρησιμοποιούν, όπως και η NSA, το λογισμικό παρακολούθησης XKeyscore. Το πρόγραμμα αυτό αναγνωρίζει και εντοπίζει τις λέξεις-κλειδιά που έχει αναζητήσει ένας ύποπτος στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου.

Σε ανάλογες αποκαλύψεις για "συνεργασία" των γερμανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν προχωρήσει και άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ενώ τα ερωτήματα για το αν και και κατά πόσο γνώριζε η Μέρκελ για τςι παρακολουθήσεις κυριαρχούν στον Τύπο της χώρας. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών πάντως έχουν διέψευσει αυτές τις κατηγορίες.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ωστόσο, προασπίστηκε τη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με υπηρεσίες άλλων χωρών, χαρακτηρίζοντάς την "απαραίτητη" και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο συνιστά "προϋπόθεση για την αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιών" ώστε να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα.