Ο Φίλιππος νέος βασιλιάς του Βελγίου

Ο Φίλιππος του Βελγίου έγινε επίσημα σήμερα ο έβδομος βασιλιάς των Βέλγων έπειτα από την ορκωμοσία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, μιάμιση ώρα μετά την παραίτηση του πατέρα του, του βασιλιά Αλβέρτου Β', από το θρόνο μετά από 20 χρόνια θητείας, υπέρ του γιου του.

"Ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους του βελγικού λαού, να διατηρήσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα", είπε ο Φίλιππος στα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά (φωτ), τις τρεις εθνικές γλώσσες, καθώς γινόταν επίσημα σε ηλικία 53 ετών ο νέος αρχηγός του κράτους.

Ο Φίλιππος και η σύζυγός του, Ματθίλδη,  έφτασαν από το παλάτι στο το κοινοβούλιο με μία ανοικτή Μερσεντές 600 που έφερε πινακίδα κυκλοφορίας "1", η οποία δίνεται στον βέλγο μονάρχη, χαιρετώντας ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων- Βέλγων και τουριστών-  που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από λαμπρό ήλιο για να χαιρετήσουν το νέο βασιλικό ζεύγος.

Η παραίτηση του Αλβέρτου και η  ορκωμοσία του νέου βασιλιά Φίλιππου συνέπεσε με την εθνική εορτή του Βελγίου- έγινε ακριβώς 182 χρόνια μετά από εκείνην του Λεοπόλδου Α' στις 21 Ιουλίου 1831.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών. Παρόντες ήταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, κυρίως ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' και η βασίλισσα Πάολα, τα τέσσερα παιδιά του βασιλιά Φίλιππου και της βασίλισσας στο εξής Ματθίλδης, μεταξύ των οποίων και η νέα πριγκίπισσα διάδοχος Ελισάβετ, σχεδόν 12 χρονών.