Ημέρα Μνήμης στην Κύπρο

Τριαντά εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στις 08.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις. Στη συνέχεια τελέστηκε μνημόσυνο χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου. Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε ενότητα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανατροπή των αποτελεσμάτων της προδοσίας του 1974.

"Χωρίς αμφιβολία, οι μέρες είναι -και πρέπει να είναι- μέρες προβληματισμού και συντήρησης της μνήμης, διότι αυτό απαιτείται", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

"Να μην ξεχνούμε", πρόσθεσε, "αλλά, ταυτόχρονα, να μην παραγνωρίζουμε τα αίτια και τα αιτιατά, που τα αξιοποίησαν ελληνόφωνοι της χούντας και ως αποτέλεσμα του διχασμού οδήγησαν την πατρίδα μας, εδώ που την οδήγησαν".