Ο Ομπάμα καθησυχάζει τη Μέρκελ για τις παρακολουθήσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από τις αποκαλύψεις για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, "ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων" της Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσαν ότι ομάδα Αμερικανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων θα συγκληθεί "από τις 8 Ιουλίου" για την ανταλλαγή πληροφοριών επί του αμερικανικού προγράμματος παρακολούθησης Prism που αφορά και Ευρωπαίους πολίτες.

Εντατική είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ αλλά και του Βερολίνου να διασκεδάσουν την ένταση που έχει προκληθεί καθώς η Γαλλία είναι πιθανό να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με αφορμή το ζήτημα των παρακολουθήσεων.