Ισλαμιστική οργάνωση εξαρθρώθηκε στη Γαλλία

Το πρώτο μεγάλο πλήγμα κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων και της τρομοκρατίας κατάφερε η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα στη Γαλλία και το βασικότερο αδύναμο σημείο που θεωρήθηκε ότι είχε ο Φρανσουά Ολάντ έναντι του πρώην αντιπάλου του, Νικολά Σαρκοζί.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξάρθρωση ισλαμιστικής οργάνωσης που θεωρείται ύποπτη για μια αντισημιτική επίθεση σε εβραϊκό παντοπωλείο στις 19 Σεπτεμβρίου στη Σαρσέλ κοντά στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν "αναμφίβολα" και άλλες συλλήψεις. Σύμφωνα με τον Βαλς, υπάρχουν στη Γαλλία "αρκετές δεκάδες, αρκετές εκατοντάδες άτομα που μπορούν να οργανωθούν σαν την ομάδα που μόλις εξαρθρώθηκε".

Ένδεκα άτομα, εκ των οποίων οι μισοί συνελήφθησαν στις Κάννες της νοτιοανατολικής Γαλλίας, τελούν υπό κράτηση σήμερα, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών απέδωσε εύσημα στην αστυνομία για το έργο της, με αντικείμενο "την οργάνωση, έναν πυρήνα, ένα επικίνδυνο δίκτυο που έπρεπε να εξουδετερωθεί".

Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι "υπήρχαν αναμφίβολα και άλλοι στόχοι" και "η έρευνα θα προσπαθήσει να το αποδείξει" υπογράμμισε, ζητώντας να τηρηθεί επιφυλακτικότητα για τα πορίσματα της έρευνας αυτής.

Διερωτήθηκε επίσης μήπως άλλα μέλη (της οργάνωσης) δεν ήθελαν να "πάνε να κάνουν ιερό πόλεμο σε μια άλλη χώρα".

"Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές δεκάδες, και μάλιστα αρκετές εκατοντάδες, πρόσωπα που έχουν ικανότητα να οργανώνονται, όπως η οργάνωση που μόλις εξαρθρώθηκε".

"Υπάρχει, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, "πρόσφορο έδαφος" στη φτώχεια, στην απουσία σημείων αναφοράς, που μπορεί να οδηγήσει στην παραβατικότητα, αλλά επίσης οδηγεί στην ένταξη στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Ο Βαλς πρόσθεσε ότι αυτό το "πρόσφορο έδαφος" υπάρχει στις φυλακές. "Τίθεται το πρόβλημα της εκπαίδευσης των ιερωμένων, όπως τίθεται το πρόβλημα της εκπαίδευσης των ιμάμηδων", αρνούμενος όμως τη σύνδεση ανάμεσα στο ισλάμ και την τρομοκρατία.

"Στις φυλακές χρειαζόμαστε ιμάμηδες, Γάλλους ιμάμηδες, ιμάμηδες εκπαιδευμένους ώστε να μην υπάρχουν αυτόκλητοι ιμάμηδες στις φυλακές που να αφήνουν να περνά αυτό το δόγμα του μίσους".