Αυτή η Σύνοδος Κορυφής άνηκε στη Μέρκελ

Πριν από ένα χρόνο, η Άγγελα Μέρκελ αποχωρούσε αποδυναμωμένη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας είχαν συνασπιστεί και είχαν αποσπάσει παραχωρήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για την στήριξη των τραπεζών, που παρέπαιαν.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και σε αυτή τη Σύνοδο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος επέστρεψε στις Βρυξέλλες για να επαναβεβαιώσει την ισχύ της στην Ευρώπη. 

Με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ εξασφάλισε ότι ο διάλογος για το επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης δεν θα αρχίσει παρά στα τέλη του 2013, μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Έτσι, απάλειψε τον κίνδυνο να δυσαρεστηθούν οι συντηρητικοί Γερμανοί εκλογείς. 

Επίσης, αυτή τη φορά, ουδείς κάλεσε την Μέρκελ να συμφωνήσει σε μέτρα όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων ή την μεγέθυνση του προϋπολογισμού των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση που θα προϋπέθετε ή θα συνεπαγόταν την επιβάρυνση των Γερμανών φορολογούμενων,δεν επρόκειτο να τεθεί στο τραπέζι. Δεν αναφέρθηκε καν η λέξη "λιτότητα»" που εξοργίζει τους Γερμανούς πολιτικούς,  διότι συνδέει την γερμανική πολιτική για την αντιμετώπιση τη κρίσης με τα συνεχιζόμενα έντονα προβλήματα στις οικονομίες των κρατών της νότιας Ευρώπης.

Αντίθετα,  η Σύνοδος έδωσε στην Μέρκελ ένα βήμα για να εμφανιστεί ως υπερασπίστρια των καταπιεσμένων, χάρη στο υπερπροβεβλημένο σχέδιο για την μείωση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, με την διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 6 δισεκ. ευρώ.

Για να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό την ενδιαφέρει, η Μέρκελ διοργανώνει μια ειδική σύνοδο με την ίδια θεματική, την ανεργία των νέων, στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα.

Όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν οι προεκλογικές σκοπιμότητες διαμορφώνουν την προσέγγισή της έναντι της ΕΕ και αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων, η Μέρκελ απέρριψε ψυχρά την ιδέα.

" Ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι οι ανάγκες της Ευρώπης και οι εκλογές δεν παίζουν κανέναν ρόλο" είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, αξιωματούχοι άλλων κρατών επισημαίνουν ότι η εκλογική μάχη στη Γερμανία καθορίζει, τόσο το ρυθμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, όσο και τη ρητορική του Βερολίνου σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στην οικονομία, στη βιομηχανία και στην εξωτερική πολιτική. 

Ο αναλυτής της JPMorgan Άλεξ Γουάιτ- σε ένα σημείωμά του πριν από τη σύνοδο-  είχε σημειώσει πως ο βασικός στόχος της Γερμανίας ήταν να τελειώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "χωρίς να γίνουν και πολλά".

"Η καγκελαρία αποδύθηκε σε μια μεγάλη προσπάθεια πριν από τη σύνοδο αυτή για να αποτρέψει κάθε πιθανή έκπληξη και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο η θέση της Γερμανίας να παρερμηνευτεί", τόνισε.