Ακόμη και σήμερα κρατούν απόρρητα τα αρχεία για τον Άιχμαν

Παρ' ότι έχουν περάσει τα απαιτούμενα χρόνια, η γερμανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε ακόμη μια φορά να υπάρξει πλήρης άρση της μυστικότητας που μέχρι σήμερα κρατά επτασφράγιστο ένα μεγάλο κομμάτι από τα αρχεία που αφορούν τον Άντολφ Άιχμαν.

Το κραταιό στέλεχος του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας, υπήρξε ο εμπνευστής της λεγόμενης Τελικής Λύσης –του Ολοκαυτώματος των Εβραίων– και είχε αναλάβει να είναι αδιάκοπη η ροή σιδηροδρομικών δρομολογίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης από όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Bild ζήτησε να αρθεί πλήρως το απόρρητο του φακέλου για τον Άιχμαν όμως το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο (Bundesverwaltungsgericht), της Λειψίας απέρριψε το αίτημα.

Ήταν η ίδια εφημερίδα που πριν λίγο καιρό είχε καταφέρει να αποχαρακτηριστεί ένα μέρος των αρχείων που αφορούσε τον Άιχμαν και κατόπιν είχε δημοσιεύσει, τον Ιανουάριο του 2011, πως ήδη από το 1952, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι ο Άιχμαν είχε καταφύγει κρυβόταν στην Αργεντινή.

Το στέλεχος των Ναζί είχε καταφύγει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με το όνομα Ρικάρντο Κλέμενς. Συνελήφθη από πράκτορες της Μοσάντ το 1960 και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1962. Ήταν η μοναδική εκτέλεση κρατουμένου στην ιστορία του Ισραήλ.