Ερντογάν σε Μέρκελ: Μην κόβεις τον ευρωπαϊκό μου δρόμο

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας, καθώς το Βερολίνο μπλοκάρει τις κινήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις συνομιλίες που αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο στο Reuters, η μη έναρξη των συνομιλιών θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με το ευρωπαϊκό μπλοκ και θα προκαλούσε "μια ισχυρή αντίδραση" από την πλευρά της Τουρκίας.

Οι Συντηρητικοί της Μέρκελ έχουν απορρίψει την τουρκική ένταξη από το  προεκλογικό τους  πρόγραμμα , αναφέροντας ότι η χώρα θα "επιβαρύνει" το μπλοκ λόγω του μεγέθους και της οικονομίας της, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

"Αν η κ. Μέρκελ ψάχνει υλικό για τις εκλογές της, το υλικό αυτό δεν θα πρέπει να είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας" δήλωσε ο υπουργός της Τουρκίας , υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέμα,  Εγκεμέν Μπαγκίς , προειδοποιώντας παράλληλα ότι "αυτοί που προσπαθούν αν εκμεταλλευτούν τη χώρα για τους δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς,  δεν έχουν ευοίωνο τέλος".

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υποστηρίζουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η Γερμανία έχει επικρίνει καταπιεστικά την  στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αρνείται να συμφωνήσει να ανοίξει ένα νέο πεδίο διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως το πρώτο τέτοιο βήμα σε τρία χρόνια.