Ενώπιον της δικαιοσύνης η ακροδεξία Μαρί Λεπέν

Ποινική δίωξη αναμένεται να ασκηθεί στην επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, μετά την ομόφωνη ψήφιση της άρσης της βουλευτικής της ασυλίας από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με 11 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 4 αποχές.

Η Γαλλία είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας της Λεπέν το Νοέμβριο του 2012- όταν ήταν υποψήφια να διαδεχθεί τον πατέρα της στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου-  μετά από δηλώσεις της, με τις οποίες παραλλήλιζε τις μουσουλμανικές προσευχές στους δρόμους της Λιόν με τη γερμανική κατοχή. 

Τότε η εισαγγελία της Λιόν είχε διατάξει έρευνα μετά από καταγγελία οργάνωσης κατά του ρατσισμού για “υποκίνηση φυλετικού μίσους” ενώ ακολούθησε και δεύτερος κύκλος δικαστικών ερευνών.

Η τελική απόφαση  θα ληφθεί στις αρχές Ιουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αν και- κατά παράδοση - το ΕΚ υλοποιεί τις προτάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου έξι εκατομμύρια Γάλλοι είναι μουσουλμάνοι με ρίζες στις πρώην γαλλικές αποικίες της Βορείου Αφρικής.

Η ένταξη τους αποτέλεσε πηγή πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια ενώ το 2011 η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε τη δημόσια χρήση της ισλαμικής μαντίλας