Συλλήψεις μελών του κυβερνώντος κόμματος στην Τσεχία

Σε μια σειρά συλλήψεων μελών του κυβερνώντος κόμματος, προχώρησε σήμερα η Διεύθυνση κατά του οργανωμένου εγκλήματος της Τσεχικής Αστυνομίας, προκαλώντας σάλο στην κοινή γνώμη. 

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία συνέλαβα τον βοηθό του Τσέχου πρωθυπουργού, Πέτερ Νέτσας,  αλλά η  Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας δεν σχολίασε τους λόγους της σύλληψης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ακόμα ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του  "Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ιβάν Φουκς, μέλος του κόμματος και  ο πρώην βουλευτής της Κάτω Βουλής,  Μαρκ Σναΐντρ.

Σύμφωνα με αναλυτές , η σύλληψη του βοηθού του Νέτσας θα αποτελέσει σοβαρό χτύπημα στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του οποίου δεν έχει την πλήρη υποστήριξη της Βουλής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι  δεν είχε κάνει τίποτα "ανέντιμο" και δεν θα παραιτηθεί. "Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι δεν έκανα τίποτα ανέντιμο και ότι οι συνάδελφοί μου δεν έχουν κάνει τίποτα" είπε ο Νέτσας και πρόσθεσε ότι περιμένει εξηγήσεις από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν συλληφθεί μια σειρά δημόσιοι υπάλληλοι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του Γραφείου του πρωθυπουργού Πέτερ Νέτσας – Γιάνα Ναγκιόβα.

Οι μαζικές συλλήψεις γίνονται στο πλαίσο μια επιχείρησης του Τμήματος καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, σε μια σειρά ομοσπονδιακές υπηρεσίες.