73% περισσότεροι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία το 2012

Το φαινόμενο της μετανάστευσης όξυνε ιδιαίτερα η κρίση με τη Γερμανία να βλέπει εκτόξευση των μεταναστών που ζητούν να εργαστούν στο έδαφος της. Η μεγαλύτερη εισροή καταγράφεται όπως είναι φυσικό από τις χώρες του Νότου.

Ειδικότερα, το 2012:

  • 73% αύξηση κατέγραψαν τα ποσοστά των μεταναστών από την Ελλάδα
  • 50% από την Ισπανία
  • 50% από την Πορτογαλία
  • 35% από την Ιταλία.
  • Αύξηση 2% και για όσους μεταναστεύουν προς τις ΗΠΑ.

Αντίθετα, στην Ιταλία της κρίσης, 11% λιγότεροι ήταν οι μετανάστες προς τη χώρα το 2012, ενώ έχουν μειωθεί κατά 44% σε σχέση με τα επίπεδα του 2007.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, στις χώρες - μέλη του καταγράφηκε αύξηση των μεταναστών κατά 2% σε ετήσια βάση. Περίπου 4.000.000 άνθρωποι είναι μετανάστες στη ζώνη των χωρών του Οργανισμού.

Η ροή μεταναστών από τις χώρες που πλήττονται πιο σοβαρά από την κρίση αυξήθηκε κατά 45% την τριετία 2009 - 2011.

Ωστόσο, οι μετανάστες είναι μια από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται σοβαρότερα από την ανεργία. Οι μετανάστες που μένουν χωρίς δουλειά για περισσότερο από 12 μήνες αυξήθηκε από 31% το 2008 σε 44% το 2012.

Ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση προς τις χώρες να μην περικόπτουν κονδύλια τα οποία προορίζονταν για τη στήριξη των ανέργων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να προωθήσουν ενίσχυση των αμοιβών για τυπικά προσόντα των εργαζομένων όπως: ξένες γλώσσες και επαγγελματική εμπειρία. Επίσης απευθύνει έκκληση για κοινωνικές πολιτικές που θα άρουν τις κοινωνικές διακρίσεις, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για να βρει δουλειά, ένας μετανάστης, πρέπει να κάνει τουλάχιστον διπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με έναν πολίτη της χώρας που ζει.