1.800 πτήσεις ματαιώθηκαν στη Γαλλία

Οι Γάλλοι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας άρχισαν σήμερα μια τριήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι κατά των σχεδίων για την απελευθέρωση του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν πτήσεις σε όλη τη χώρα.

Περίπου 1.800 πτήσεις ματαιώθηκαν από τις περίπου 7.650 που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα, ανακοίνωσε η γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας (DGAC). Εντούτοις έχουν επηρεαστεί λιγότερες πτήσεις προς τα αεροδρόμια που εξυπηρετούν το Παρίσι, τη Λιόν, τη Νίκαια, τη Μασσαλία, την Τουλούζη και το Μπορντό, από το 50% που αναμενόταν ότι θα επηρεαζόταν.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι τα σχέδια της ΕΕ για έναν "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό" θα επηρεάσουν αρνητικά τις συνθήκες εργασίας τους.

Ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιγιέ δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με το Βερολίνο, να αναβάλει το σχέδιό της για την απελευθέρωση του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των ελεγκτών.

"Μαζί με τον Γερμανό ομόλογό μου, τον Πέτερ Ραμσάουερ, επιδώσαμε ένα μνημόνιο στον επίτροπο (Σλιμ) Κάλας για να του ζητήσουμε να αναβάλει αυτού του τύπου την απελευθέρωση", δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοσταθμό RTL, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

"Υπάρχει ένα σχέδιο της Επιτροπής να διαχωριστούν οι λειτουργίες της ρύθμισης και του ελέγχου (...) κάτι που εκ φύσεως θα θέσει σε κίνδυνο αυτό που αποτελεί την ιδιαιτερότητά μας και την αποτελεσματικότητά μας και αμφισβητείται έντονα από τα συνδικάτα", συνέχισε.

"Η Γαλλία δεν υποστηρίζει αυτή τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", επανέλαβε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Η πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού ενιαίος ουρανός, η οποία αποκλήθηκε "ενιαίος ουρανός 2+" και ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προκαλέσει την οργή των συνδικάτων των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας, τα οποία άρχισαν σήμερα την απεργία, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.

Οι ελεγκτές φοβούνται ότι η αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού συστήματος εναέριας κυκλοφορίας θα οδηγήσει σε επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και σε περικοπές των θέσεων απασχόλησης.

Το αεροδρόμιο της Μασσαλίας αναφέρει στον ιστότοπό του πως έχει επηρεαστεί λιγότερο από άλλα από την απεργιακή κινητοποίηση και πως ματαιώθηκαν 100 πτήσεις ή περίπου το ένα τρίτο. Περισσότερες από 70 πτήσεις ματαιώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νίκαιας.

Η γαλλική Air France ανακοίνωσε πως θα επηρεαστούν μόνον μεσαίας και μικρής απόστασης πτήσεις της.