Πάτωσε ο Γκρίλο στις δημοτικές εκλογές

Μπορεί η κρισιμότερη μάχη για την δημαρχία να δίνεται στη Ρώμη μεταξύ του κεντροαριστερού Ινιάτσιο Μαρίνο -και φαβορί- και του μπερλουσκονικού Τζιάνι Αλεμάνο, ωστόσο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων -όσο δυναμικά μπήκαν στην πολιτική σκηνή στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου– επίσης τόσο θεαματικά καταποντίστηκαν στις δημοτικές!

Ο Γκρίλο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς το M5S του δεν κατάφερε να “προκριθεί” ούτε σε έναν από τους σημαντικότερους δεκαέξι “δεύτερους γύρους” που θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Ιουνίου.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, το M5S είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με εκείνο των βουλευτικών εκλογών ενώ, ο υποψήφιος δήμαρχος στην ιταλική πρωτεύουσα Μαρτσέλο Ντε Βίτο, περιορίστηκε σε ένα 12,43% των ψήφων.  

Οι αναλυτές διχάζονται όσον αφορά τα αίτια της μεγάλης αυτής πτώσης. Οι υποψήφιοι του Γκρίλο δεν θέλησαν να πάρουν μέρος σε τηλεοπτικά τοκ-σόου και αυτό ίσως περιόρισε την απήχησή τους στους ψηφοφόρους και την επικοινωνία τους μαζί τους. Από την άλλη, με δεδομένο ότι οι εκλογές είχαν τοπικό χαρακτήρα, δεν μπορούσαν να βασίσουν την εκστρατεία τους σε θέματα όπως η οικονομική κρίση ή η διαφθορά των πολιτικών, όπως είχαν κάνει τον Φεβρουάριο.

Ο φιλόσοφος Πάολο Μπέκι, πάντως, που θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του Γκρίλο, σημείωσε πως “όλοι γνώριζαν ότι τα ποσοστά των Πέντε Αστέρων επρόκειτο να μειωθούν, στις εκλογές αυτές. Δεν πρόκειται για έκπληξη”.