Στις κάλπες και πάλι οι Ιταλοί για τις δημοτικές εκλογές

Η μάχη της δημαρχίας στη Ρώμη ξεχωρίζει στις σημερινές δημοτικές εκλογές, καθώς οι Ιταλοί πολίτες καλούνται να εκλέξουν τα νέα δημοτικά συμβούλια σε 718 δήμους της χώρας.

Σε σύνολο δεκαεννέα υποψηφίων για το δήμο της Ρώμης, τέσσερα είναι τα “μεγάλα” ονόματα: ο χειρουργός Ινιάτσιο Μαρίνο, υποψήφιος των κομμάτων της κεντροαριστεράς, ο απερχόμενος δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο, του “Λαού της Ελευθερίας”, ο υποψήφιος του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μαρτσέλο Ντε Βίτο, και ο επιχειρηματίας 'Αλφιο Μαρκίνι, που κατεβαίνει στις εκλογές με αυτόνομο συνδυασμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν ο Μαρίνο και ο Αλεμάνο. Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει όμως ότι, δεδομένης και της χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων στις τελευταίες συγκεντρώσεις των υποψηφίων, θεωρείται πιθανό να σημειωθεί αύξηση του ποσοστού αποχής.

Είναι το πρώτο πολιτικό τεστ μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν είχε υπερισχύσει, με μικρή διαφορά, η κεντροαριστερή συμμαχία. Σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί και, σύμφωνα με τα γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου προβάδισμα δυο με τριών ποσοστιαίων μονάδων εξασφαλίζει η συμμαχία με επικεφαλής τον "Λαό της Ελευθερίας" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δε θα επηρεάσει το μέλλον της πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.