Βρετανία: Ύποπτο περιστατικό με Πακιστανικό αεροσκάφος

Συνοδεία αεροσκαφών της Βρετανικής πολεμικής αεροπορίας,  αεροπλάνο της εταιρείας Pakistan International Airlines με 297 επιβάτες, προερχόμενο από τη Λαχόρη του Πακιστάν, προσγειώθηκε στο Στάνστεντ του Λονδίνου ενώ ο αρχικός του προορισμός ήταν το Μάντσεστερ. 

Η αστυνομία αναφέρει ότι το αεροπλάνο άλλαξε προορισμό λόγω ενός "περιστατικού" στη διάρκεια της πτήσης, αλλά δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Το επιβατικό αεροσκάφος οδηγήθηκε σε απομονωμένο σημείο, μακριά από τους χώρους των επιβατών ενώ συνελήφθησαν δύο άνδρες με την υποψία ότι “έθεσαν σε κίνδυνο” το αεροσκάφος. Το αεροδρόμιο  του Στάνστεντ συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, που επικαλείται πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το περιστατικό δεν αφορά τρομοκρατική επίθεση.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως εγκληματική και όχι ως τρομοκρατική ενέργεια το επεισόδιο και ότι διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση από τις αστυνομικές αρχές του Έσεξ. 

"Το επεισόδιο αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα" είπε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής Ντάρεν Τόμκινς.

"Το αεροπλάνο θα παραμείνει στη θέση όπου βρίσκεται και θα ερευνηθεί από ειδικούς της σήμανσης. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν βρεθεί ύποπτα αντικείμενα", κατέληξε ο Τόμκινς.

Ο εκπρόσωπος των Πακιστανικών αερογραμμών δήλωσε στο BBC: “Μας είπαν ότι  μπορεί να υπήρξε απειλή για βόμβα αλλά ακόμα κανείς δεν το έχει επιβεβαιώσει η διαψεύσει”.

Παρόλα αυτά, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε την πολεμική αεροπορία και εξέτρεψε το Πακιστανικό αεροσκάφος, δύο ημέρες μετά την πρωτοφανή- για δυτική κοινωνία- σφαγή του Βρετανού στρατιώτη από Νιγηριανούς εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Συνήθως, η Βρετανία σηκώνει μαχητικά αεροσκάφη όταν κάποιο αεροπλάνο δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα ραντάρ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον Φιλίπ Μπάουμ, της Υπηρεσίας Διεθνούς Ασφαλείας Αερομεταφορών , “τα μαχητικά αεροσκάφη παίρνουν εντολή να απογειωθούν όταν υπάρχει  απειλή για βόμβα, όταν υπάρχει μια αεροπειρατεία, ή όταν  ένα αεροσκάφος δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το έδαφος. Τις περισσότερες φορές, αποδεικνύεται ότι ο συναγερμός αφορά κάποιον “απείθαρχο ή επικίνδυνο επιβάτη”.