Ιταλία: Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή και την Δευτέρα στη γειτονική Ιταλία. 

Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί στην ιταλική πρωτεύουσα: ο απερχόμενος κεντροδεξιός δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο —ο οποίος έθεσε και πάλι υποψηφιότητα— στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από εκείνο του υποψήφιου της κεντροαριστεράς, του καρδιοχειρουργού Ινιάτσιο Μαρίνο. Ο Μαρίνο, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αγγίζει το 35% της πρόθεσης ψήφου και ο Αλεμάνο το 33%. 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει τη νίκη του Αλεμάνο, χρησιμοποιώντας κυρίως το επικοινωνιακό του χάρισμα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια δείπνου στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του κεντροδεξιού δημάρχου, δεν δίστασε να κάνει επίδειξη των φωνητικών του ικανοτήτων και μάλιστα στα γαλλικά, καθώς στα νιάτα του είχε “θητεύσει” ως τραγουδιστής σε κρουαζιερόπλοια.

 

Οι υποψήφιοι για την δημαρχία της ιταλικής πρωτεύουσας  είναι συνολικά δεκαεννέα, αλλά ανάμεσά τους, τονίζει ο Τύπος, δεν συγκαταλέγεται ούτε μια γυναίκα.

Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι κανένας υποψήφιος την Κυριακή και την Δευτέρα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 50% των ψήφων και ότι κατά συνέπεια ο νέος δήμαρχος της Ρώμης θα αναδειχτεί στον δεύτερο γύρο, την 9η και την 10η Ιουνίου.

Οι συμμαχίες που πρόκειται να προκύψουν μετά από την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ευνοήσουν πιθανότατα, τον κεντροαριστερό Ινιάτσιο Μαρίνο ο οποίος όμως έως τώρα φέρεται να εξασφαλίζει χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που  περίμεναν οι ιθύνοντες της πολιτικής του δύναμης, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η εκλογική αυτή δοκιμασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές τις 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, κι έναν μήνα μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, για να εξακριβωθούν οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος.

Σε όλη την ιταλική επικράτεια με βάση τις δημοσκοπήσεις το PdL προηγείται με 2% και πλέον του  κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).